18. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas mõista ettevõtte finantse

Kas sa oskad koostada efektiivseid eelarveid? Kas sa tead, kuidas analüüsida kulusid? Kas sul on raskusi kasumisse jõudmisega?

Raamatus selgitatakse finantsvaldkonna sageli segadusse ajavaid mõisteid ja žargooni. Ainulaadse ärisimulatsiooni abil näitavad raamatu autorid, kuidas firmat asutada ja käima lükata, selgitades:

• mis on bilansileht

• mis on kasumiarunne• mis on püsi- ja muutuvkulud• mis on tasuvusanalüüs• kuidas ettevõtet hinnata• kuidas koostada eelarvet ja prognoose• mis on väärtus aktsionäride jaoks ja majanduslik kasum• mis on depretsiatsioon ja amortisatsioon• kuidas hallata käibekapitali

Lõppu on lisatud põhimõistete selgitused, mistõttu on raamat “Kuidas mõista ettevõtte rahandust” oluline abivahend juhtidele ja tudengitele kõikjal maailmas.

 Suur osa sellest raamatust tugineb mängule Enterprise ProfitAbility®, mille on välja töötanud ProfitAbility® Business Simulations. Teises peatükis on piltlikult kujutatud ettevõtte raamatupidamist ja sellele viidatakse kogu raamatus. Ülejäänud peatükkides tuuakse näiteid kuue ettevõtte varal, mis konkureerivad selles simulatsiooniharjutuses üksteisega.

"Ettevõtet asutada pole Eestis kunagi olnud lihtsam kui praegu. See, mis järgneb asutamisdokumentide vormistamisele, pole enam sama lihtne– konkurents, konjunktuur jne ei tööta alati ettevõtja kasuks. Raamat „Kuidas mõista ettevõtte finantse“ aitab algajal ja ambitsioonikal ettevõtjal kindlasti suurendada äris ellujäämise ja läbilöömise šansse, tehes talle selgeks ettevõtte finantside juhtimise põhitõed, näiteks paradoksi, et kasumi teenimisest ei piisa – kui kontol tegelikku raha pole, on ettevõte pankrotis," kirjutab raamatu arvustuses Äripäeva Finantsjuhtimise käsiraamatu peatoimetaja Villu Zirnask.

Ettevõtte erinevate üksuste (turundus, tootmine, müük jt) ühise eesmärgi nimel toimima panemine on asi, millega kogenumadki juhid alati toime ei tule, märgib ta. „Miks jääb finantsdirektor alati peale, kui me räägime eelarvetest?“ väljendavad autorid paljude valdkonnajuhtide muret. Zirnask on kindel, et pärast selle raamatu läbitöötamist mõistvad nad raamatupidajate ja finantsistide mõttemaailma kindlasti paremini ja oskavad nende „terrorile“ ka paremini põhjendatult vastu vaielda.

"See pole sugugi paha, sest finantsala inimesed, eriti raamatupidajad on üldjuhul üsna ettevaatlikud ja alalhoidlikud, mõnikord rohkemgi kui vaja."

Autorid Robert Cinnamon ja Paul Cinnamon korraldavad finantskoolitusi kogu maailmas; Paul pakub lisaks panganduskonsultatsioone väikestele ja keskmistele ettevõtetele. Brian Helweg-Larsen mõtleb välja ja korraldab ärisimulatsioone. Tema loodud on ka Harvardi majanduskooli magistriõppe programmis kasutatav ärisimulatsioon.

Täpsema ülevaate raamatu sisust saab SIIT.

Autor: Lemmi Kann, Liivi Kedelauk

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700