Autor: Lemmi Kann • 24. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB prognoosib veelgi kiiremat inflatsiooni

SEB värskes majandusprognoosis on tõstetud enamike riikide selle ja järgneva kahe aasta inflatsioonihinnangud üles poole.

„Olukord, kus me olime aastal 2007-2008, tõenäoliselt ei taastu,“ lausus SEB analüütik Hardo Pajula.

SEB prognoosi järgi kujuneb Eesti tänavuseks inflatsiooniks 2,7, järgmisel aastal 3% ning ülejärgmisel juba 4%. Oktoobri alguses prognoosis pank selleks aastaks 2,5%list inflatsiooni ning järgnevaks kaheks aastaks 2&list.

„Inflatsiooni oleks tahtnud ise ka tõsta järgmiseks aastaks 4%, nagu pakkus rahandusminister Jürgen Ligi, aga see prognoos ei ole minu koostatud, vaid on kollektiivi loodud,“ kommenteeris Pajula.

Pajula arvates ei ole see võistlus, kes ja kui palju prognoosib.

„Numbrid ei ole väga olulised, vaid see, mida me ikka läbi aja teeme,“ rääkis Pajula.

SEB Läänemere regiooni majanduskasvu prognoos suurenes kõige enam Läti puhul.

„Eelmine prognoos oli oktoobris, võrreldes oktoobriga on kasvu tõstetud 1,2% võrra, ehk siis hetkel on prognoos -0,3%,“ rääkis Pajula.

Pajula sõnul tuli üllatusena Venemaa majanduskasvu prognoos, mis langes 3,7%-le.

SEB tõstis Eesti tänavust majanduskasvu hinnangut, mis suurenes 0,2 protsendipunkti võrra 2,5 protsendini. Järgmise ja ülejärgmise aasta majanduskasvuks prognoosib SEB 4%, mis jäi samaks nagu oli prognoositud ka varem.

Pajula usub, et selle aasta neljas kvartal jääb vähemalt sama tasemele, mis ka kolmas kvartal.

„2011. aasta esimene pool tuleb tagasihoidlikum, kui inimesed veel täpselt ei saa aru, mis raha on, mis sellega teha tuleb ja kuhu seda panna,“ rääkis Pajula.

Selle aasta tööpuuduseks ennustab pank 18%, järgmiseks aastaks 16% ja aastaks 2012 15%.

Tänavuseks eelarvepuudujäägiks prognoosib SEB 2,2% SKT-st, järgmiseks aastaks 2,5% ja ülejärgmiseks 3%. Riigivõlg kasvab SEB hinnangul tänavu 9 protsendini SKT-st, kuid järgmisel aastal juba 14 ja ülejärgmisel 17 protsendini.

„Kuigi regiooni pilt tundub positiivne, siis üldpilt on ikkagi murettekitav,“  nentis Pajula.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700