27. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Advokatuuri juht: vajadus riigi õigusabi järele kasvab

Vajadus riigi õigusabi järele kasvab, ütles advokatuuri esimees Toomas Vaher.

Vähemkindlustatud isikud näevad siin võimalusi oma õiguste kaitseks, põhjendas ta. "Eeldada võib ka tsiviilasjade osakaalu tõusu," lisas Vaher.

Advokatuuri kuue kuu statistika näitab, et riigi õigusabi järele püsib kõrge nõudlus. Kokku on jaanuarist juunini esitatud 8771 õigusabi tellimust. Neist 6809 puudutas määratud kaitset kriminaalmenetluses ning 1692 esindamist tsiviilasja kohtueelses menetluses ja kohtus. Prokuratuurist tuli 3273, politseist 2858 ning kohtutest 2640 tellimust.

Riigi õigusabi osutab Eestis kokku 120 advokaati, kellest enamus osutab määratud kaitset kriminaalmenetlustes. Tänavu 1. jaanuarist hakati abiga seotud kaitse- ja esindusülesandeid advokaatidele edastama ja jagama läbi selleks loodud advokatuuri infosüsteemi.

Advokatuur kehtestab riigi õigusabi osutamise eest makstava tasu arvestamise alused, maksmise korra ja tasumäärad ning abi osutamisega kaasnevate kulude hüvitamise ulatuse ja korra, arvestades riigieelarvest selleks eraldatud vahendite suurust ja riigi õigusabi eeldatavat mahtu.

Advokatuuri juhatus otsustas muuta 1. juulist õigusabi tasumäärasid ning rakendada ajatasu süsteemi, mis motiveerib advokaate võtma käsile keerukamaid menetlusi.

Autor: Indrek Kald, Rivo Sarapik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700