Autor: Rivo Sarapik • 19. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äripank näitab Eestile ahtrit

Äripangast pajatava loo peale tekib paratamatult küsimus, miks meie finantsinspektsioon laseb sellel rahaasutusel ikka veel Eestis rahulikult edasi tegutseda, kui pank näitab Eestile piltlikult öeldes mitte nägu, vaid taguotsa, kirjutab Äripäev tänases juhtkirjas.

Arusaamatu on, mille järgi hindab inspektsioon selle rahaasutuse tegevust või juhtide-omanike ärialast mainet - mille kontroll on usaldust ja läbipaistvust nõudva ärivaldkonna, nagu pangandus puhul iseenesest mõistetav -, kui Äripank eksitab nii inspektsiooni kui ka äriregistrit, seega ka avalikkust, potentsiaalseid kliente, peites oma omanikke varifirmade varifirmade taha.

Äripäeva arvates ei ole vaja käia Äripanga-sarnaste finantsasutustega ringi, siidkindad käes. Toimetuse meelest tuleb Äripangalt võtta ära luba Eestis tegutsemiseks, ärme vea seda panka kaasa euroalasse. Hoiame oma finantskeskkonnast eemal nn hämara elemendi, las tegutsevad siin need rahaasutused, mille eesmärgid on selged, tegutsemine läbipaistev ja omanikud teada.

Kui pank varjab oma omanikke, siis on sel kindel, vaid omanikele ja juhtidele teada olev eesmärk. Peitusemäng ei anna meile põhjust arvata, et see ka valgust taluks. Eks finantsinspektsioongi on selle panga puhul kahtlusi tekitavates küsimustes kaitsepolitsei ja ka rahapesu andmebüroo poole pöördunud.

Panga kasuks räägib pikk tegevus Eestis - alates aastast 1991, seejuures ilma skandaalideta. Tollest ajast pole peale Äripanga alles enam ühtki panka, mis praeguseni sama nimega tegutseks.

Äripanga omanike otsingud on viinud toimetuse Venemaa rikka riigifirma Almazjuvelireksport juhtideni. Selle ettevõtte käes on Venemaa väärismetallide ja vääriskivide ekspordi monopol ning selle kaudu müüakse ka Venemaa riigireservi kulda. Väga delikaatne äri, aetaksegi tasa ja targu, rambivalgusesse kippumata ka siis, kui see on otsast lõpuni briljantselt aus. Ja toimetuse meelest on see nii delikaatne valdkond, et ei salli ka pimesikumängu omanikega.

Selle loogika järgi ei saaks ka Äripanga partnerid olla selge ja läbipaistva omanikestruktuuriga ehk siis kõigiti lugupeetavad ja usaldusväärsed finantsasutused, sest suhtlus kahtlusi tekitava pangaga ei tuleks nende ärile kasuks.

Toimetus ei taha, et idanaabri juures tekiks kahtluse kübetki, et Eesti kaudu, läbi Äripanga võidakse maha parseldada mingi osa Venemaa rahvuslikust rikkusest, olgu selle tõenäosus või nullilähedane. Meil ei ole sellist kuulsust vaja ei ida- ega läänepiiri taga. Ja me saame hakkama ilma Äripangata.

Kui Äripank arvab, et Äripäev teeb talle liiga, et ta austab Eestit ja äritavasid, et nende tegevus on reeglipärane, siis avalikustab ta omanikud. Ainult sel juhul tuleks kõne alla tema tegevuse jätkamine Eestis.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700