Autor: Rivo Sarapik • 7. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhend: käibemaks välismaalt teenuseid ja kaupu ostes

Maksuhalduri kontrollidega selgus, et paljud käibemaksukohustuslasena registreerimata isikud (välja arvatud ettevõtlusega mittetegelevad füüsilised isikud), kes on saanud välisriigi isikult teenuseid või soetanud teisest liikmesriigist kaupu, on jätnud end piiratud käibemaksukohustuslasena registreerimata ja seega riigile käibemaksu maksmata.

Isikud, kellel võib tekkida piiratud maksukohustuslasena registreerimise kohustus on näiteks:

- äriühingud, kes tegelevad maksuvaba käibega või kelle maksustatava käibe piirmäär ei ole veel ületatud- ettevõtlusega mittetegelevad juriidilised isikud (nt mittetulundusühingud) või riigi-, valla- või linnaasutused- füüsilisest isikust ettevõtjad, kes soetavad kaupu või teenuseid oma ettevõtluse tarbeks

Piiratud maksukohustuslasena ei registreerita käibemaksukohustuslasi ega füüsilisi isikuid, kes soetavad kaupu või saavad teenuseid isiklikuks tarbeks.

Käibemaksukohustuslasena registreerimata isikul tekib piiratud maksukohustuslasena registreerimise kohustus järgnevatel juhtudel.

1) Isik saab Eestis käibemaksukohustuslasena registreerimata, kuid ettevõtlusega tegelevalt välisriigi isikult käibemaksuseaduse (KMS-i) § 10 lõikes 5 nimetatud teenuseid:

- intellektuaalse omandi kasutada andmine või kasutamise õiguse üleandmine- reklaamiteenus- konsultatsiooni-, raamatupidamis-, õigus-, audiitori-, inseneri-, tõlke-, andmetöötlus- või infoteenus- finantsteenus (välja arvatud seifi üürile andmine) või kindlustusteenus, sealhulgas edasikindlustus- ja kindlustusvahendusteenustööjõu kasutada andmine- vallasasja (välja arvatud transpordivahendi) üürile, rendile või kasutusvaldusesse andmine- elektroonilise side teenus, kaasa arvatud ülekandeliinide kasutamise õiguse loovutamine- elektrooniliselt osutatav teenus- maagaasi või elektrienergia võrguühendusele ligipääsu võimaldamine ja maagaasi või elektrienergia edastamine võrgu kaudu ning nendega otseselt seotud teenused- välisõhu kaitse seaduses reguleeritud kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguste ühiku võõrandamine- tasu eest KMS-i § 10 lõige 5 punktides 1–10 nimetatud teenusest hoidumine, õiguse kasutamisest loobumine või olukorra talumine

Eelpool nimetatud teenuse saamisel tekib piiratud maksukohustuslasena registreerimise kohustus teenuse saamise päevast.   

2) Isik soetab teise Euroopa Liidu liikmesriigi maksukohustuslaselt kaupa koos selle toimetamisega teisest liikmesriigist Eestisse (välja arvatud aktsiisikaup ja uus transpordivahend), kui kaupade maksustatav väärtus ületab kalendriaasta algusest arvates 160 000 krooni.

Kui isikul tekib piiratud maksukohustuslasena registreerimise kohustus, peab ta maksuhaldurile esitama registreerimise avalduse kolme tööpäeva jooksul kohustuse tekkimise päevast arvates. Avalduse vorm on kehtestatud rahandusministri 07.04.2004 määrusega nr 77  „Piiratud maksukohustuslasena registreerimise avalduse vorm ja registreerimise kohta tehtava maksuhalduri otsuse vorm”.

Piiratud maksukohustuslane maksab käibemaksu üksnes Euroopa Ühenduse siseselt kauba soetamiselt ja teatud teenuste saamiselt ning ka kauba impordilt. Enda poolt võõrandatavatele kaupadele või osutatavatele teenustele piiratud maksukohustuslane käibemaksu ei lisa. Kuna piiratud maksukohustuslasel ei ole sisendkäibemaksu mahaarvamise õigust, tekib tal deklareeritud kauba soetamiselt ja teenuste saamiselt reaalne käibemaksukohustus.

Piiratud maksukohustuslane esitab nagu käibemaksukohustuslane käibedeklaratsiooni kauba soetamise või teenuse saamise kuule järgneva kuu 20. kuupäevaks. Käibedeklaratsioon esitatakse üksnes juhul, kui maksustamisperioodil soetatakse teisest Euroopa Liidu liikmesriigist kaupu või saadakse teenuseid (st tühja käibedeklaratsiooni esitama ei pea).

Üldiselt on kaupade soetamisel teisest liikmesriigist otstarbekas end registreerida piiratud maksukohustuslasena juba enne registreerimiskohustuse tekkimist (enne 160 000 krooni piirmäära täitumist). Kuna piiratud maksukohustuslasena registreeritud isik saab erinevalt registreerimata isikust soetada kaupu teise liikmesriigi maksukohustuslaselt 0%-lise käibemaksumääraga (andes müüjale eelnevalt teada oma asukohariigi käibemaksukohustuslasena või piiratud maksukohustuslasena registreerimise numbri), siis tekib käibemaksukohustus alles käibedeklaratsiooni esitamise ajaks ja käibemaksu makstakse vastavalt Eestis kehtivatele käibemaksumääradele, mis on üldjuhul madalamad kui enamikus liikmesriikides. Seega on eelarve seisukohalt ja ka käibemaksumäärade erinevuse tõttu soodsam, kui kaup maksustatakse Eestis.  

Kui piiratud maksukohustuslane registreerib end käibemaksukohustuslasena, kustutatakse ta maksukohustuslaste registrist piiratud maksukohustuslasena ning talle laienevad kõik maksukohustuslase õigused ja kohustused

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700