Autor: Lemmi Kann • 27. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krediidikindlustusselts sai tegevusloa

Eile, 26.mail andis Finantsinspektsiooni juhatus tegevusloa riigi osalusega uuele kindlustusseltsile KredEx Krediidikindlustus.

KredEx Krediidikindlustus on riigi omanduses olev aktsiaselts, mis aitab Eesti ettevõtetel maandada ekspordi ja kodumaise müügiga seonduvaid krediidiriske ning on toeks laienemisel uutele eksportturgudele.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministri Juhan Partsi sõnul on riigi eesmärk uue krediidikindlustusseltsi asutamisega toetada ekspordi mahu kasvu ja luua eksportijatele pikaajaline partner kaubandustehingutest tulenevate äririskide maandamiseks.

„Uue kindlustusseltsi tegevus ei ole lühiajalise eesmärgiga ning selle asutamine ei ole tulenenud  vaid praegusest majandussituatsioonist. Muuhulgas on krediidikindlustusturu elavdamise kõrval eesmärgiks luua Eestisse täiendavat kompetentsi ka pikemaajaliste ekspordiprojektide finantseerimiseks“, ütles minister Juhan Parts.

Tulenevalt Euroopa Liidu kehtivatest riigiabi reeglitest on seni riiklikke eksporditagatisi väljastanud sihtasutus KredEx saanud garanteerida eksporttehinguid peamiselt vaid kolmandatesse riikidesse, mis asuvad väljaspool EL-i ja OECD riike. Uus kindlustusselts saab pakkuda ekspordikindlustust ka EL-i ja OECD riikide suunal.

KredEx Krediidikindlustus juhatuse esimehe Meelis Tambla sõnul tegutsevad taolised riigi osalusega kindlustusseltsid või ekspordiagentuurid paljudes riikides.

„Globaalselt on kuni ühe aastaste krediiditehingute kindlustuslepingute maht ligikaudu 3 triljonit EUR, kusjuures umbes 20% sellest mahust on kindlustatud riiklike meetmete abil toimivate ekspordiagentuuride kaudu“, ütles Meelis Tambla „2009. aasta oli kõrgenenud kahjumäärade tõttu sellele kindlustusvaldkonnale küllaltki raske, kuid tendents on paranemise suunas ja arvan, et KredEx Krediidikindlustuse käivitamise ajastus on väga hea,“ lisas Tambla.

Kindlustusseltsi aktsiatest kuulub kaks kolmandikku riigile ning kolmandik sihtasutusele KredEx. Ettevõtte nõukogu on kolme liikmeline, selle esimees on KredEx juhataja Andrus Treier, liikmeteks Kertu Fedotov Rahandusministeeriumi kindlustuspoliitikaosakonnast ja Jarmo Tuisk Majandus-ja Kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu osakonnast. Samuti on ametisse nimetatud kaheliikmeline juhatus koosseisus Meelis Tambla ja Mariko Rukholm.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700