Autor: Lemmi Kann • 17. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ümbrikupalga maksjad peavad 24 miljoni krooni võrra kukrut kergendama

Maksuhaldur alustas selle aasta esimese nelja kuuga 85 ning lõpetas 199 ümbrikupalga juhtumi kontrolli, mille tulemusel esitati parandusdeklaratsioone ning määrati täiendavaid makse summas 24,2 miljonit krooni.

Ümbrikupalga kontrollidest tuvastatakse rikkumised keskmiselt 69 protsendil juhtudest. Vihjeid ümbrikupalga maksmise kohta on ametile saadetud 376-l korral.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul toob majanduslangus toob paratamatult kaasa maksudest hoidumise riski kasvu, sealhulgas suurema surve ümbrikupalkade maksmiseks.

"Valdav osa maksumaksjatest on ausad ja täidavad korrektselt oma kohustusi, siiski pöörab maksuhaldur võimalikele riskikohtadele suuremat tähelepanu," ütles Veermäe.

MTA riskianalüüs näitab, et probleemsemateks valdkondadeks on siin eelkõige kaubandus- ja teenindussektor.“Ameti praktikale tuginedes saab väita, et tegevusvaldkondades, kus toimub arveldamine suures osas sularahas, on riskid oluliselt kõrgemad ja peamisteks rikkumisteks on käibe varjamine ning ümbrikupalga maksmine,” lisas Veermäe.

Tänavu on kontrollide läbiviimisel muuhulgas pööratud suuremat tähelepanu rehvivahetusega tegelevatele äriühingutele. Kokku kontrolliti nelja kuuga 36 rehvivahetusega tegelevat äriühingut üle Eesti. Vaatlused teostati Tallinnas, Tartus, Pärnus, Põltsamaal, Raplas, Viljandis, Võrus, Haapsalus, Türil ja Rakveres. Kontrollide käigus tuvastati 16 tegevuskohas ümbrikupalga maksmine kokku 18 töötajale ning Eesti Töötukassa arvel olevaid isikuid avastati töötamas neljal korral. Lisaks tuvastati 39 isikut, kes olid enda sõnul väidetavalt tööl alles esimest päeva.

Juriidilist isikut saab ümbrikupalga maksmise eest karistada kuni 200 000 kroonise rahatrahviga ning füüsilist isikut kuni 18 000 kroonise rahatrahviga.

Maksuhaldur märkis, et jätkab aktiivset võitlust ümbrikupalga maksmise vastu ning lähikuudel võetakse teravdatud tähelepanu alla ka erinevad hooajalised tegevused.

Vihjeid ümbrikupalga maksmise kohta ootab Maksu- ja Tolliamet e-posti aadressil [email protected] või telefonil 800 4444.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700