12. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroraportöör: euro distsiplineerib valitsust

Klubiliikme staatus tagab distsipliini, mis ei luba valitsustel laristada ja lubada rohkem kui suudetakse täita, märkis Euroopa Parlamendi raportöör Edward Scicluna.

Malta liitus 1. jaanuarist 2008 euroalaga. Viimasel ajal, nimelt 2007. aasta märtsist kuni 2008. aasta aprillini, olid Maltal parimad hinnastabiilsuse ja inflatsiooni (alla 1,5%) tulemused euroliidus. Kuid juba 2008. aasta juunis puutus Malta majandus kokku rekordilise inflatsiooniga – 4.6%, mis on euroala riigi jaoks lubamatu. 

Samuti tõusiod mõnevõrra esmatarbekaupade hinnad, kuid neil oli 8-9%-ne kasv ka enne euro tulekut. Ainult selle tõttu seost hinnatõusu ja uue valuuta vahel otsida ei saa. Kuigi, ka õitsengut ei tulnud, kirjutas täna Äripäeva väljaanne Delovõje Vedomosti.

”Toona polnud Malta inflatsiooni kasvul midagi pistmist euroga. Küsimus polnud valuutas, mis kasvatas inflatsiooni. Valitsus üritas defitsiiti korrigeerida läbi kõrgemate maksude, kaotades toetuseid ning tõstes teatud hindu – eriti kütuse oma, mis tekitas inflatsiooni,“ selgitas Scicluna.

„See oli pigem sisemise majanduspoliitika küsimus kui eurotsooni mõju. Euroala on  Malta majanduspoliitikat distsiplineerinud ja ma usun, et see on hea. Maksumaksjatel on nüüd suurem kindlustunne, et valitsus käitub korrektselt,“ lisas ta.

„Eriti kui poliitikud ja valitsused vahetuvad, on vaja toimivat süsteemi. Isegi kui maksumaksjad ei suuda kõige sobivamat valitsust valida, vähemalt klubiliikme staatus tagab distsipliini, mis ei luba valitsustel laristada rohkem ning lubada rohkem, kui suudetakse lubadusi täita. Seda ei luba eurotsoon ning loodetavasti uued karmimad reeglid distsiplineerivad valitsusi veelgi enam,“ rääkis euroraportöör.

Samas tõdes Scicluna, et koostatavasse raportisse kirjutatakse Eestile soovitus inflatsiooni hoolega jälgida. „Inflatsiooniga peab tulevikus olema väga ettevaatlik, et ei tekiks mulle. Nagu me teame see lõpeb krahhiga. Raport saab üldiselt olema positiivne, kuid mis puudutab inflatsiooni, siis see annab hoiatuse," märkis euroraportöör.

Autor: Lemmi Kann, Katre Pilvinski

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700