Autor: Lemmi Kann • 3. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikohtu selgitused: kaaskäendajate solidaarne vastutus

Kui sama kohustust käendab mitu isikut, vastutavad Riigikohtu  seisukoha kohaselt  kaaskäendajad võlausaldaja ees solidaarselt, isegi kui nad ei andnud käendust ühiselt. 

Riigikohus andis tsiviilkolleegiumi selle aasta 13. aprilli otsusega kohtuasjas nr 3-2-1-24-10 olulisi selgitusi kaaskäendajate solidaarse vastutuse kohaldamise põhimõtete kohta.  Sealhulgas vastuse küsimusele, kuidas kohaldada kaaskäendajate solidaarvastutust juhul, kui kaaskäendajate vastutus on summaliselt piiratud (käenduslepingus kokkulepitud käendaja vastutuse maksimumsumma).

Kaaskäenduse puhul tagavad mitu käendajat ühe ja sama kohustuse täitmist. Varem on Riigikohus kaaskäendajate vastutuse kohta üksnes nentinud, et kaaskäendajad vastutavad solidaarselt (vt Riigikohtu tsiviilkolleegiumi 23.05.2005. a otsus kohtuasjas nr 3-2-1-55-05), täpsustamata seejuures, mida kaaskäendajate solidaarne vastutus sisuliselt tähendab.

Kui kaaskäendajate vastutus ei ole summaliselt piiratud, ei tekita selle kasutamine üldjuhul võlausaldaja ees probleeme – tulenevalt solidaarsest vastutusest on võlausaldajal õigus nõuda kogu tagatava kohustuse täitmist nii kõigilt kaaskäendajatelt ühiselt kui ka igalt kaaskäendajalt eraldi või mõnelt kaaskäendajalt.

Küll on aga (kohtu)praktikas erinevaid käsitlusi tekitanud küsimus, kuidas tõlgendada kaaskäendajate solidaarset vastutust juhul, kui kaaskäendajate vastutus on käenduslepingus summaliselt piiratud.Riigikohtu 13. aprilli 2010. aasta otsuses esitatud seisukoha kohaselt vastutavad juhul, kui sama kohustust käendab mitu isikut (kaaskäendajad), need isikud VÕS § 150 järgi võlausaldaja ees solidaarselt, isegi kui nad ei andnud käendust ühiselt.Kui käendajad käendavad võlausaldajaga eraldi sõlmitud käenduslepingute järgi sama kohustuse täitmist ning käenduslepingutes on kokkulepitud  käendajate ühesuguses vastutuse piirmääras, vastutavad käendajad võlausaldaja ees solidaarselt ja üksnes kokkulepitud piirmäära ulatuses.Käsitletud Riigikohtu lahendi kohaselt ei saa kaaskäendajate solidaarvastutuse tõttu mitme isiku poolt sama kohustuse käendamise korral teha järeldust, et tagatav kohustus on käendajate suhtes sisuliselt osadeks jaotatud ja et kumbki käendaja vastutab võlausaldaja ees oma vastutuse piirmäära ulatuses eraldi.VÕS § 150 ei saa tõlgendada selliselt, et käendajad käendavad sama kohustuse eri osade täitmist: kaaskäendajate solidaarsest vastutusest tulenevalt ei saa võlausaldaja nõuda mõlemalt kaaskäendajalt eraldi osade täitmist vastava kaaskäendaja piirmäära ulatuses.Riigikohtu lahend puudutab olukorda, kus käenduslepingutes oli käendajate vastutus piiratud sama piirsummaga. Kaaskäendajate vastutuse piirsummad võivad olla ka erinevad. Sellisel juhul tuleks Riigikohtu lahendi valguses teha järeldus, et kaaskäendajate solidaarsest vastutusest tulenevalt vastutavad kaaskäendajad võlausaldaja ees oma vastutuse piirsummade kattuvas ulatuses solidaarselt ning piirmäärade kattuvat ulatust ületavas osas vastutab suurema piirsummaga kaaskäendaja eraldi.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700