Autor: Lemmi Kann • 22. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majandusministeerium: tootjahinnad tõusmas

Statistikaameti andmetel kasvasid veebruaris tootjahinnad töötlevas tööstuses eelmise kuuga võrreldes 0,6%, sama palju on tõusnud hinnad ka aastataguse perioodiga võrreldes.

Nii Eestis kui Euroopa Liidus tervikuna on tootjahinnad liikunud koos majanduskriisi kulgemisega – 2008. aasta lõpus alanud hindade langus peatus 2009. aasta keskel, viimastel kuudel on hinnad töötlevas tööstuses kergelt tõusnud, kirjutab majandusministeerium oma kommentaaris.

Aastaga on hinnad kerkinud kõige rohkem puidutööstuses (5,8%). Aasta tagasi iseloomustas sektorit samas suurusjärgus langus ehk tööstuse hinnad on jõudnud tagasi kriisieelsele tasemele. Suurematest harudest on jätkunud hinnalanguse aeglustumine toiduainetetööstuses, kus tootmine odavnes 3,5% võrreldes aasta varasemaga. Piimatööstuses langesid hinnad 7%, samas lihatööstuses toimus 3%-line kallinemine.

Ehitusmaterjalide tootmises jäid hinnad veel 8% alla 2009. aasta veebruari tasemele, kuid ka selles harus on viimastel kuudel hinnad kergelt tõusnud. Teistes tööstusharudes jäid aastased hinnamuutused üldiselt paari protsendi piiresse.

Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringu kohaselt on oodata tööstussektoris hinnakõikumiste jätkuvat vähenemist. Neli viiendikku küsitletud tööstusettevõtetest pidas kõige tõenäolisemaks, et müügihinnad lähikuudel ei muutu. Ka harudes, kus oli hindade alanemist ootavaid ettevõtteid keskmisest rohkem (metalli- ja masinatööstus, elektrimasinate tootmine), on hinnalanguse ootused viimastel kuudel vähenenud.

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700