Autor: Lemmi Kann • 25. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RM: keskmise palga langus oli ootuspärane

Keskmise palga langus 2009. aasta neljandas kvartalis vastas rahandusministeeriumi viimase majandusprognoosi ootustele ning edasistes arengutes on oodata keskmise palga languse aeglustumist, kommenteeris rahandusministeerium palga langust.

Tööturu kohandumise ja tagasihoidliku sisetarbimise tingimustes alanes keskmine palk 2009. aasta neljandas kvartalis üle 6 protsendi. Palgakulude vähenemist mõjutas ka väiksem töökoormus ja tulemustasude alanemine. 

Tegevusaladest vähenes keskmine brutokuupalk kõige enam avaliku halduse ja riigikaitse - 15,9 protsenti ning ehituses - 14,3 protsenti. Ehituse tegevusala keskmisest suurem palgalangus on tingitud siseturu nõrga nõudluse tõttu kahanenud töömahtudest ja kulude kärpimise vajadusest. Avaliku halduse ja riigikaitse tegevusala oluline palgataseme alanemine tulenes ulatuslikust tegevuskulude kärpimisest. 

     Keskmine brutokuupalk kasvas kahel tegevusalal – elektrienergia - 2,9 protsenti ning kinnisvaraalase tegevus - 1,7 protsenti. Hoolimata elektrienergia müügi langusest, oli IV kvartal energeetikas suhteliselt edukas. Müügitulud küll langesid, kuid kulude kärpimise tõttu suurenes tegevuse efektiivsus ning spetsialistide palka võimaldasid tõsta head finantstulemused.Ka kinnisvara tegevusalal jätkub kulude kärpimine ning sealhulgas töötajate arvu langus. Kuid kuna aktiivsus elamispindade turul IV kvartalis kasvas, tõi see kaasa müügitulu suurenemise ning seeläbi aktiivsete maaklerite palgakasvu. Siiski jätkub kinnisvara tegevusalal turu ümberjaotamine ja langustrend aastases võrdluses, märgib ministeerium.     Keskmine kuutööjõukulu töötaja kohta ning keskmine tööjõukulu tunnis kasvasid neljandas kvartalis võrreldes eelneva aasta sama perioodiga samuti elektrienergia vastavalt 5,1 ja 3,5 protsenti ning kinnisvaraalases tegevuses vastavalt 2,6 ja 5,1 protsenti. Keskmine tööjõukulu kasv tunnis saavutati tegevuse efektiivsemaks muutmise tulemusena.      Statistikaameti andmetel ulatus keskmine brutokuupalk 2009. aasta IV kvartalis 12 259 kroonini, mis on 6,5 protsenti vähem kui möödunud aastal samal ajal. Reaalpalk, ehk palk, millest tarbijahindade muutus on maha arvatud, vähenes 4,6 protsenti. Keskmine brutotunnipalk vähenes neljandas kvartalis 6,7 protsenti.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700