18. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Domeenikohus tegutseb

Kahe kuu eest laiendati oluliselt .eu domeenide registreerimise tehnilisi võimalusi. Senimaani oli võimalik registreerida vaid selliseid .eu domeene, mis koosnesid klassikalise ladina tähestiku tähtedest.

Muudatusega tehti lubatavaks suur hulk täiendavaid tähti. Uute reeglite kohaselt on .eu domeenides võimalik kasutada peaaegu kõiki Euroopa keeltes leiduvaid ladina tähestiku tähtede erivorme, sealhulgas ka eesti tähestiku nelja viimast tähte - õ, ä, ö, ü. Samuti võivad .eu domeenid põhineda kirillitsal või kreeka tähestikul.

Siiski ei loo uued tingimused piiramatuid võimalusi erinevate tähtede kombineerimiseks. Näiteks ei ole võimalik registreerida .eu domeeni, mis sisaldab saksa tähestiku tähte ß. Samuti ei ole lubatud ühes domeenis kasutada rohkem kui üht tähestikku.

Laienenud võimalused .eu domeeni registreerimisel on tekitanud täiendavat huvi n-ö domeenikaaperdajates, kes üritavad domeenide pahauskse registreerimisega raha teenida. Keskmise domeenikaaperdaja "ärimudel" on lihtne: leia äriühing, kel on eelduslikult huvi enda nime sisaldava .eu domeeni registreerimiseks, kuid kes ühel või teisel põhjusel ei ole seda veel teinud. Registreeri äriühingut potentsiaalselt huvitava .eu domeen ja ürita siis see kasumiga viimasele maha müüa.

Olles sattunud sellisel viisil domeenikaaperdaja ohvriks, pole paanikaks põhjust. Euroopas on loodud efektiivsed vahendid selleks, et ohvritel oleks võimalik "kaaperdatud" domeenide registreerimine tühistada. See on võimalik ennekõike siis, kui domeen on identne või segadusseajavalt sarnane nimega, millele on kohaliku või Euroopa õiguse kohaselt antud õigused (kaubamärgid, ärinimed jne) ja domeen on registreeritud selleks õigustatud huvi omamata või pahauskselt. Kuigi iga juhtumit tuleb vaadelda eraldi, on üldjuhul keskmise domeenikaaperdaja registreeritud .eu domeenide puhul puudutatud isikul hea perspektiiv domeeni registreerimine tühistada.

Vaidlusi on võimalik lahendada spetsiaalselt .eu domeene puudutavate vaidluste jaoks mõeldud vahekohtus. Vahekohtul on tavalise kohtumenetluse ees mitu eelist, eelkõige on see tavalisest kohtumenetlusest odavam, kiirem ja formaalsuste osas vähem koormavam (kogu menetlus toimub kirjalikult interneti vahendusel).

Avaldusi saab vahekohtule esitada kõigis ametlikult Euroopa Liidus tunnustatud keeltes, sealhulgas eesti keeles. Vahekohtu otsused on õiguslikult siduvad ja lõplikud. Vahekohtunikeks on üle Euroopa asuvad intellektuaalse omandi valdkonnas praktiseerivad eksperdid, nende seas ka neli eestlast.

Artikli autor on .eu domeenide vahekohtu liige

 

Autor: Lemmi Kann, Ants Nõmper

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700