Autor: Lemmi Kann • 28. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KredEx võistleb pankadega laenuandmises

KredExi juht Andrus Treier rääkis tänasel Äripäeva 10. Gaselli kongressil, et KredEx annab varasemate tegevusalade kõrval nüüd ka ettevõtetele ja pankadele laenu.

Pärast Euroopa rahade kasutama hakkamist on KredExi bilansimaht kasvanud neli korda. "Raha pakkumine üldises plaanis on isegi suur ja sõltumata sektorist on igal pool leida ettevõtteid, kellel läheb hästi," lausus Treier.

Treieri sõnul on KredExi omakapitali tootluse ootus madalam kui riskikapitalistidel ja erinevalt teistest riskantsemate laenude andjatest ei taha KredEx ettevõtet üle võtta. Alates aprillist on KredExi jutul käinud umbes 50 ettevõtet ja neist 30 on umbes 200 miljoni eest laenu ka saanud.

"Oleme paljudes sektorites sees, näiteks puidutööstus, mööblitööstus, plastitööstus, keskkonnaehitus," täpsustas Treier lisades, et ärasõnumist kartvad ettevõtjad ise ei taha oma edulugudest veel rääkida.

Kindlasti peab KredExist laenu võttes arvestama, et allutatud laenude puhul on piirangud juhtimises. "Meil oli üks juhus, kus andsime raha ja üle kuue miljoni krooni läks valdkonda, millest me ei olnud kuulnudki. Muidugi saime selle peale pahaseks," rääkis Treier laenuandmiskogemusest.

Nagu mujalgi, on KredExi esimene küsimus müük: kellele ja kuhu laenutaotleja oma tooteid ja teenuseid müüb. "Aga ainult müük pole tähtis. On palju ettevõtteid, kellel müük läheb hästi ja suudetakse näidata isegi kasumit, ei lähe ikkagi hästi, sest raha on kinni," ütles Treier.

Seega on laenuandja jaoks tähtsad ka varud. Need ettevõtted, kes laienesid suure võimenduse toel ja soetasid buumi ajal kinnisvara, on majanduse langustsüklis samavõrra hädas, sest laenud tuleb tagasi maksta.

"On vana tõde, et võimendus töötab kahte pidi," kommenteeris Treier ja märkis: "oleme kohanud näiteks projekte, millel muidu läheb päris hästi, kuid mis pagana päralt on sel ettevõttel vaja kümmet korterit? Ütleks niimoodi, et õnnemängud on igaühe enda risk."

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700