29. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL kaebab Eesti pensionide maksustamise kohtusse

Euroopa Komisjon esitab Eesti kohta Euroopa Kohtusse kaebuse seoses mitteresidentidele makstavate pensionide diskrimineeriva maksustamisega.

Eesti seaduste kohaselt on madala sissetulekuga mitteresidentidele makstav pension maksustatud kõrgema määraga kui madala sissetulekuga residentidele makstav pension. Otsusega on hõlmatud mõõduka sissetulekuga mitteresidentidest pensionärid, kelle sissetulek ei ole suurem kui Eesti pensionäride maksuvabad tulud (63 000 krooni).

Kui kõnealused maksumaksjad saavad peaaegu kogu oma sissetuleku Eestis, on neil õigus Eesti üksikisiku tulumaksusoodustusele ning nad ei pea oma sissetulekult maksu maksma. Kui aga Eestis saadud sissetulek on väiksem kui 75% nende maksustatavast sissetulekust tervikuna, pole mitteresidentidest maksumaksjatel õigust residentidele ette nähtud üksikisiku tulumaksusoodustusele.

 Komisjon on seisukohal, et sellised erilised asjaolud ei võimalda elukohariigil maksumaksja isiklikke asjaolusid arvestada. Eestis kohaldatava tulumaksu arvestamisel peaks Eesti seega võtma arvesse maksumaksja sissetulekut tervikuna ja kohaldama nii residentidele kui ka mitteresidentidele samu üksikisiku tulumaksusoodustusi.

Komisjon leiab, et üksikisiku tulumaksusoodustuse piiratud kohaldamine Eesti õigusaktides kujutab endast EÜ asutamislepingu artikliga 39 keelatud töötajate liikumisvabaduse diskrimineerimist, kuna residentidest pensionäridega tegelikult samas olukorras olevad mitteresidentidest maksumaksjad ei saa soodustingimusi.

Autor: Lemmi Kann, Indrek Kald

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700