Autor: Raamatupidaja.ee • 30. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstustoodangu langus juulis 28%

Tööstusettevõtete toodang oli 2009. aasta juulis 28% väiksem kui eelmise aasta juulis, teatab statistikaamet. Eelmise aasta lõpus alanud tööstustoodangu langus jätkus ka juulis.

Kui tänavu jaanuaris vähenes toodang 26%, siis alates veebruarist on langus võrreldes eelmise aasta sama kuuga püsinud 30% piires.Töötleva tööstuse olukord oli juulis enam-vähem sama kui eelnevatel kuudel — toodang vähenes eelmise aasta sama kuuga võrreldes stabiilselt ligi kolmandiku. Langust põhjustas eelkõige ebapiisav nõudlus nii sise- kui ka välisturul.

Languses olid kõik töötleva tööstuse harud, peale joogitootmise (kus suurenes viina- ja õlletoodang) ning ravimite tootmise. Eelmise aasta juuliga võrreldes vähenes üle poole keemiatoodete, metalli-, masinate ja seadmete tootmine. Seoses hinnalangusega maailmaturul on peatatud paljude põhikemikaalide tootmine. Rohkem kui 40% vähenes ehitusmaterjali ja elektroonikaseadmete tootmine ning masinate ja seadmete remont ja paigaldus. Juulis toodeti ligi 70% vähem ehitusdetaile ja 40% vähem betoonisegu kui aasta tagasi.

Elektrienergia tootmine vähenes juulis eelmise aasta juuliga võrreldes 16%, soojuse tootmine 8%.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel suurenes juulis tööstustoodang võrreldes eelmise kuuga 2%. Eelmise kuu taseme ületamisele aitas kaasa töötleva tööstuse toodangu kasv, kuna energeetika ja mäetööstuse toodang vähenes eelmise kuuga võrreldes. Jaanuarist aprillini püsis tööstustoodangu langus võrreldes eelmise kuuga 4% piires, mais suurenes 2% ja juunis vähenes taas 1%.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700