Autor: Raamatupidaja.ee • 10. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilisson: raamatupidamine olgu riigi käes!

Rita Maris Ilisson on Rahvusvahelise Ülikooli Audentes lektor 2001-2009, Maailmapanga ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide konsultant alates 1991.Mina ei poolda riigi raamatupidamise nn outsource\'imist eraettevõtetele.

Augusti alguses kirjutas e24.ee, et ettevõtja Jaan Pillesaar kogus enda ümber viis firmat, kellega koos tahab ta üle võtta riigiasutuste raamatupidamise, personalihalduse ja arvutimajanduse.

Kui arvestus on väljaspool põhitegevuse orbiiti, kes siis tegevuspõhist arvestust peab ja kes vastutab raamatupidamise õiguse eest ning varade ja kohustuste õiglase kajastamise eest?

Majandusarvestus (st finantsarvestus, juhtimisarvestus, kuluarvestus, eelarvestamine) on iteratiivne protsess, mis peab reaalajas toimuma seal, kus tehingud toimuvad ja otsuseid langetatakse.  

PAIB (professional accountant in business) on hädavajalik elukutseline ja professionaalne ametiisik, kes tagab majandusarvestuse protsessi tõhususe asutuses.

Samuti e24.ee-s väitis Pricewaterhouse Coopersi senior manager Jüri Etverk, et riigieelarve pingelise olukorra tõttu võib erasektor teenuskeskuse loomise esmase investeeringu ise teha, mis peaks end tasuma kahe-kolme aastaga, saades kokkuleppelise osa riigi poolt tugiteenustele säästetud rahast.

Ülaltoodud kirjeldus investeeringu tagasiteenimise ja kokkulepitud hinnamudeli kohta tuletab meelde partnerluslepinguid (PPP) ehk teenuste kontsessioonikokkuleppeid (RTJ17). Neid leppeid imeloomustab see, et omavalitsused ei kajasta neid tehinguid õigesti tänu riigikohtu 15. detsembri otsusele, kohustused on arvele võtmata ja omavalitsused saavad lepingu lõppedes vara turuhinnas või mõne muu valemi alusel välja osta... avalik sektor saab järjekordselt vastu pükse! (sellest rohkem järgnevates artiklites.)

Mulle on räägitud, et ministrid on valmis riigi raamatupidamise teenust sisse ostma. Ehk see näitab järjekordselt seda, et nemad ei oska või ei soovi majandusarvestuse väljundit rakendada ratsionaalsete otsuste tegemise eesmärgil. Veel kohutavam järeldus oleks see, et  valitsevad tsunftid ja mitte kaine mõistus!

Loe lisaks kommentaare

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700