Autor: Maksu- ja Tolliamet • 31. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet: 53 sõiduki müügitulu taheti varjata

Maksuametnikud kontrollisid eelmisel reedel autoturge ning tuvastasid 53 müügis olevat sõidukit, mis olid toimetatud Eestisse teisest Euroopa Liidu liikmesriigist, kuid ei olnud registreeritud Eesti riiklikus autoregistrikeskuses.

Kontrolliti Kadaka autoturgu Tallinnas ja Raadi autoturgu Tartus, teatas maksu- ja tolliamet. Vaatluste eesmärk oli tuvastada tulu varjamise ja tulumaksu vältimise eesmärgil müüdavaid sõidukeid ning teavitada sõiduki omanikke müügist saadava kasu deklareerimise kohustusest.

Maksuameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul fikseeriti vaatluste käigus 53 müügis olevat sõidukit, mis olid toimetatud Eestisse teisest Euroopa Liidu liikmesriigist, kuid ei olnud registreeritud Eesti riiklikus autoregistrikeskuses (ARK). "Seega ei ole sõiduki omanikud kasutanud sõidukeid isiklikuks tarbimiseks ja tegemist on kasu eesmärgil müüdavate sõidukitega. Maksuamet võtab ühendust sõidukite omanikega ja kontrollib müügist saadava tulu deklareerimist," selgitas Veermäe.

Maksuhalduri andmetel on esinenud juhtumeid, kus isikud püüavad varjata sõiduki müügist saadavat tulu. Ühe levinuma petuskeemi kohaselt ostavad isikud teistest Euroopa Liidu liikmesriikidest sõidukeid ja toimetavad need Eestisse edasimüügi eesmärgil. Sõiduki registreerib autoregistrikeskuses alles selle lõplik ostja.

Sõidukite registreerimisel varjatakse andmeid sõiduki tegeliku eelmise omaniku kohta ja ARKile esitatud dokumentidest nähtub, et sõiduk on ostja enda poolt soetatud otse Saksamaalt või mõnest muust EL liikmesriigist.

Tulumaksuga maksustatakse kasu isiklikus tarbimises mitteoleva sõiduki müügist. Kasu müügist on vara soetamismaksumuse ja müügihinna vahe. Juhul kui autode müük on isikule iseseisvaks majandus- või kutsetegevuseks ning müügi eesmärgiks on tulu saamine, maksustatakse saadud kasu ettevõtlustuluna. Maksumaksjal on õigus kasust maha arvata sõiduki müügiga otseselt seotud dokumentaalselt tõendatud kulud.

Residendist füüsiline isik on kohustatud esitama maksuhalduri piirkondlikule struktuuriüksusele tuludeklaratsiooni hiljemalt maksustamisperioodile järgneva aasta 31. märtsiks. Maksu- ja Tolliameti e-teenuse vahendusel on tuludeklaratsiooni võimalik esitada alates maksustamisperioodile järgneva aasta 15. veebruarist.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700