Autor: Kadrin Karner • 12. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Intrum Justitia: tahtlik viivitamine maksetega sagenenud

Krediidikorraldusteenuste kontserni Intrum Justitia poolt käesoleva aasta alguses läbi viidud maksekultuuri uuringust selgus, et Eesti ettevõtted tasuvad arved 16-päevase hilinemisega, tarbijad viivitavad maksmisega keskmiselt kaheksa ja avaliku sektori asutused kuus päeva.

Möödunud aastaga võrreldes on maksekäitumine Eestis veidi halvenenud, teatas ettevõte oma pressiteates. Võrreldes 2008. aastaga, on makseviivituse aeg 48% võrra pikenenud eeskätt tarbijatest eraisikute puhul. Tarbijad viivitavad arvete maksmisega varasema viie päeva asemel nüüd kaheksa päeva.

Makseviivituse aeg on pikenenud 33% võrra ehk 4,5 päevalt kuuele päevale ka Eesti avaliku sektori asutuste puhul. Eesti ettevõtete maksekäitumine aasta jooksul sisuliselt muutunud ei ole: maksetega viivitamise keskmine aeg on tõusnud 15,2-lt päevalt 16-le päevale.  

Lõplikult tasumata jäävate arvete osakaal püsib Eestis endiselt suhteliselt kõrgena, moodustades 2,9% kõikidest väljastatud arvetest. Hinnanguliselt jäetakse Eestis lõplikult maksmata arveid 1,1 miljardi krooni suuruses summas.

Lootusetute nõuete osakaal on viimase aasta jooksul kasvanud kõikides Euroopa riikides, alla 2% jääb see näitaja täna vaid Soomes ja Rootsis. Lõplikult jäetakse Euroopas tervikuna keskmiselt maksmata 2,4% kõikidest väljastatud arvetest.

Maksekultuuri uuringus küsiti Eesti ettevõtete finantsjuhtidelt muuhulgas ka seda, millised on nende arvates maksete tasumisega viivitamise peamised põhjused. 92% leidis, et põhjuseks on klientide makseraskused ja 84% oli veendunud, et arved tasutakse pärast maksetähtaega sihilikult. 2007. aastal kahtlustati arvete maksmisega tahtlikku viivitamist vaid 61% ettevõtetes.

Maksekultuur on parim Soomes, Rootsis ja Norras ning ka Eestis on maksetavad Euroopa kontekstis siiski endiselt head. Jätkuvalt kõige kehvem on maksekultuur Portugalis ning Kreekas. Maksetega viivitamise aeg on viimase aasta jooksul kõige enam pikenenud Hispaanias, Itaalias, Belgias, Prantsusmaal, Islandil, Taanis ja Lätis.

Intrum Justitia viib Euroopa ettevõtete maksekäitumist ja -riske puudutavat uuringut läbi alates 2003. aastast. Tegemist on maksekultuuri ja –tavade uuringuga, millesse on kaasatud kõik Intrum Justitia kontserni tütarettevõtted. 2009. aasta jaanuarist märtsini viidi uuring läbi 25 riigis.

Intrum Justitia poolt pakutavad teenused hõlmavad kogu krediiditeenuste spektri alates krediidiotsusest kuni võla kohtuliku sissenõudmiseni, sealhulgas krediidipoliitika väljatöötamise, krediidijärelvalve ja halduse ning debitoorsete võlgnevuste sissenõudmise erinevaid viise.1923. aastal asutatud Intrum Justitia kontsernis töötab 3400 inimest.

Originaalartikkel

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700