Autor: Katre Pilvinski • 19. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtted lühendavad efektiivuse nimel tööaega

Ettevõtted, keda ei ähvarda sulgemisoht, muudavad oma tööd efektiivsemaks tööaja lühendamisega, näiteks on seda teed läinud Sampo Pank.

"Efektiivsuse nimel personalikulusid vähendades on oht teha valesid otsuseid, näiteks koondada liiga palju töötajaid, kelle kompetentsist hiljem suurt puudust tundma hakkame," selgitas Sampo Panga personalidirektor Liina Oks, miks valiti tööaja lühendamise tee.

Oks tunnistas, et seoses töömahu vähenemisega sõlmiti märtsi keskpaigas tööaja lühendamise kokkuleppe paarikümne töötajaga.

"Väga paljud Eesti ettevõtted on läinud seda teed, et langetanud töötajatel lihtsalt palka, kuid jätnud tööaja samaks. Meie aga valisime tee, kus töötaja palga vähenemisega vähenes proportsionaalselt ka töötaja tööaeg. Kindlasti on selline teguviis aus ja tänast Eesti praktikat arvestades pisut enam töötaja kui tööandja huvides," rääkis Oks.

Sweco juhatuse esimees Aare Uusalu rääkis, et mullu koondas Sweco 20 inimest, praegu on ettevõttes 150 töötajat. "Osa neist on osaliselt tasustatud puhkusel. Oleme koondanud vähe, kuna loodame projekteerimisturu elavnemise peale," ütles ta.

"Meie tellijatel on nii palju huvitavaid projekte, mis ootavad investorite otsuseid, ning meil on lihtsalt kahju oma inimestest kergekäeliselt loobuda," sõnas ta, lisades, et siiski plaanitakse kärpida töötajate palku tööaega vähendamata.

Elcoteq Tallinna peadirektor Vitali Vunš ütles, et nende jaoks poleks neljapäevane töönädal lahendus. "Meil on selline tootmine, et me ei saa kahjuks tööpäeva ega töönädalat lühendada. Meil peavad masinad kogu aeg töötama ning me töötame kolmes vahetuses," selgitas ta.

Vunši sõnul ei hoia ettevõte kõiki töötajaid tööl, kui nad ei näe, et majandus hakkab tõusma. "Kahjuks kõik meie prognoosid näitavad, et madalseis on stabiilne. Järgmised pool aastat me ei näe tõusu."

Kommentaar: Tarmo Kriis, tööandjate keskliidu juht

See on iga ettevõtte individuaalne hinnang, mis neile sobiv on. Ühiskonnale on kasulikum, kui on töökohad hoolimata sellest, et need on madalama palga ja osalise tööajaga. Väljaränne tööturult on riskantne, hiljem inimesi siia tagasi tuua on palju kulukam.

Sundpuhkus on mõistetav ettevõtete puhul, kes ootavad tellimuste taastumist või kelle tellimused on sesoonsed. Kui on aga näha, et turgu pole, siis tuleb koondada, sellisel juhul osalise tööajaga raha ei võida.

Originaalartikli leiad SIIT

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700