Autor: Raamatupidaja.ee • 17. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksustamisperiood ja käibedeklaratsioon. Kauba ühendusesisese käibe aruanne (01.01.2009)

Käibemaksuseadus (edaspidi KMS) § 27 sätestab maksustamisperioodi ning käibedeklaratsiooni (edaspidi KMD) esitamise regulatsiooni.

Maksustamisperiood on kalendrikuu ning KMD esitatakse maksuhaldurile maksustamisperioodile järgneva kuu 20. kuupäevaks, kas paberkandjal või elektrooniliselt. Deklaratsioon esitatakse elektrooniliselt, kui isik on olnud käibemaksukohustuslane vähemalt 12 kuud. 

Käibemaksukohustuslase (edaspidi maksukohustuslane) ja piiratud käibemaksukohustuslase (edaspidi piiratud maksukohustuslane) esimeseks maksustamisperioodiks on ajavahemik maksukohustuslasena või piiratud maksukohustuslasena registreerimise päevast kuni sama kuu lõpuni. Kui esimese maksustamisperioodi kalendripäevade arv on väiksem kui 15, võib maksukohustuslane või piiratud maksukohustuslane esimese perioodi käibe deklareerida koos järgmise maksustamisperioodi käibega, esitades kahe maksustamisperioodi kohta ühe deklaratsiooni (KMS § 27 lg 1). 

Maksukohustuslasel on võimalus taotleda ka pikemat maksustamisperioodi kui kalendrikuu (näiteks kvartal). Selleks tuleb esitada maksuhaldurile motiveeritud taotlus. Pikema maksustamisperioodi kehtestamise põhjuseks võib olla näiteks väike käive, hooajaline majandustegevus vms. Maksuhalduri juht võib (kuid ei ole kohustatud) kehtestada oma otsusega pikema maksustamisperioodi kui kalendrikuu (KMS § 27 lg 4). 

Registreeritud maksukohustuslane on kohustatud KMD esitama ka juhul, kui tal sellel maksustamisperioodil deklareerimisele kuuluvad tehinguid ja toiminguid teinud ei ole. 

Piiratud maksukohustuslane peab esitama KMD üksnes siis, kui ta on teinud vastaval maksustamisperioodil KMS § 3 lg 5 nimetatud toiminguid. Piiratud maksukohustuslane ei pea esitama nulldeklaratsiooni. 

Samuti peab KMD esitama isik, keda ei ole registreeritud maksukohustuslasena, kuid kes on väljastatavale arvele lisanud käibemaksu (KMS § 27 lg 2). 

Kui maksukohustuslane või piiratud maksukohustuslane muudab eelmiste maksustamisperioodide kohta esitatud KMD-l andmeid, on ta kohustatud vastava maksustamisperioodi kohta esitama uue, muudetud andmetega KMD (KMS § 27 lg 5). 

KMD-l deklareeritakse maksustatavaid tehinguid ja toiminguid erinevate maksumäärade kaupa, sealhulgas kauba ühendusesisene soetamine, kauba või teenuse omatarve, teenuste saamine (pöördmaksustamine) jne. Samuti märgitakse deklaratsioonil ettevõtluse ja maksustatava käibe tarbeks soetatud kaupadelt ja saadud teenustelt tasumisele kuuluv sisendkäibemaks. Deklaratsioon sisaldab ka mitut nn informatiivset lahtrit (lahtrid 6, 7, 9). Näiteks lahtris 6 tuleb näidata üldinformatsioonina kogu kauba ühendusesisene soetamine, sh ka maksuvaba soetamine, kuigi maksuvaba soetamist iseenesest maksuvaba käibe lahtris 8 ei näidata. Lahtris 7 tuleb näidata muu kauba soetamine ja teenuse saamine, mida maksustatakse käibemaksuga Eestis, näiteks paigaldatava ja kokkupandava kauba soetamine Eestis, kolmnurktehingu tingimustel kauba soetamine Eestis, millelt tuleb ka Eestis käibemaksu maksta. Samuti tuleb siin näidata ettevõtlusega tegelevalt välisriigi isikult, kes ei ole Eestis registreeritud maksukohustuslasena, saadud teenuste, mis on loetletud KMS § 10 lg 2, ja ka muude soetatud kaupade soetamist ja teenuste saamist, millelt tuleb Eestis käibemaksu maksta. Teises liikmesriigis paigaldatava või kokkupandava kauba maksustatav väärtust näidatakse lahtris 9. 

Täpsemad juhised KMD vormi täitmiseks on pabervormi pöördel.

Enammakstud käibemaksu (sealhulgas ka eelnevate perioodide enammakstud käibemaksu) tagastamiseks tuleb esitada taotlus ettemaksukontol oleva raha tagastamiseks või kandmiseks teise isiku ettemaksukontole. Käibemaksu enammakse tagastamise taotluse vorm KMTA senisel kujul on alates 01.01.2009.a kehtetu.

Kauba ühendusesisese käibe aruanne (vorm VD) ja kauba ühendusesisese käibe muutmise aruanne (vorm VDP) 

Loe lisaks: Kauba ühendusesisene käive (uuendatud jaanuar 2009)

VD on kohustatud esitama maksukohustuslane, kellel on maksustamisperioodi jooksul tekkinud kauba ühendusesisene käive (st, on võõrandanud ja lähetanud kaupa teise liikmesriigi maksukohustuslasele või on oma kauba toimetanud Eestist teise liikmesriiki oma seal toimuva ettevõtluse tarbeks) või ta on olnud edasimüüjaks kolmnurktehingus (KMS § 28 lg 1). 

VD esitatakse maksuhaldurile kvartalile järgneva kuu 20. kuupäevaks (KMS § 28 lg 2). 

VD-d on võimalik esitada maksuhaldurile nii elektrooniliselt e-maksuameti/e-tolli kaudu kui ka paberdeklaratsioonil Maksu- ja Tolliameti piirkondlikule maksukeskusele.

VD-l deklareeritakse üksnes kauba müük ostjate lõikes. Ühe ostja käibed summeeritakse ja kajastatakse ühel real. Kui kauba ühendusesisene käive puudub, siis aruannet ei esitata.

Teenuseid ja kauba soetamist vormil VD ei deklareerita.

Aruandes tuleb märkida:

ostja maksukohustuslasena või piiratud maksukohustuslasena registreerimise number koos liikmesriigi koodiga (sh ka oma kauba toimetamisel Eestist teise liikmesriiki oma seal toimuva ettevõtluse tarbeks, seal teises liikmesriigis maksukohustuslasena registreerimise number);

teise liikmesriigi maksukohustuslasele kvartali jooksul võõrandatud kauba koguväärtus;

kolmnurktehingu puhul näitab edasimüüja eraldi veerus kolmanda liikmesriigi maksukohustuslasele edasimüüdud kauba väärtuse. 

Uue transpordivahendi müümisel teise liikmesriigi maksukohustuslasena või piiratud maksukohustuslasena registreerimata isikule deklareerib müüja KMD-l 0% käibemaksumääraga maksustatava ühendusesisese kauba käibe, kuid ei kanna müüki VD-le, kuna puudub ostja käibemaksukohustuslasena registreerimise number. Vaatamata sellele, et uue transpordivahendi müüki VD-l ei kajastata, tuleb VD-le lisada selle transpordi müümisel väljastatud arve koopia (KMS § 28 lg 4). Juhul, kui muud kauba ühendusesisest käivet ei ole ja aruannet ei esitata, tuleb arve koopia esitada maksuhaldurile aruande esitamise kuupäevaks. 

Kui maksukohustuslane muudab eelmise kvartali kohta esitatud VD andmeid, on ta kohustatud vastava kvartali kohta esitama maksuhaldurile kauba ühendusesisese käibe muutmise aruande (vorm VDP; KMS § 28 lg 3).

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700