Autor: Raamatupidaja.ee • 8. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulevikus hakkavad notarid ka abielude sõlmimist kinnitama ja vaidlusi lahendama

Justiitsministeerium saatis täna kooskõlastusringile eelnõu, millega laiendatakse notarite pädevust ning luuakse inimestele täiendavad mugavad võimalused  asjaajamiseks ja vaidluste kohtuväliseks lahendamiseks.

Justiitsministeeriumi õigusloome ja arenduse talituse juhataja Maris Järve sõnul on lisaks inimeste jaoks uute mugavate võimaluste loomisele eelnõu eesmärgiks ka muuta kvaliteetne õigusteenus üle-eestiliselt, sealhulgas vähekindlustatud isikutele, paremini kättesaadavaks.

„Eelnõuga antakse notaritele õigus analoogselt perekonnaseisuametnikuga sõlmida ja lahutada abielusid, tegeleda lepitamise ja vahekohtumenetlusega ning kinnitada apostilliga dokumente,“ ütles Järv.

Järve selgitusel saab notar tänu oma erialastele juriidilistele teadmistele abielu  sõlmimise ja lahutamise toimingu juures anda isikutele märksa põhjalikumaid selgitusi. „Nii saavad inimesed kohe ka vajalikku nõu edasise elu korraldamiseks – näiteks selles osas, kuidas oleks kõige otstarbekam korraldada omavahelisi varalisi suhteid või kindlustada üksteise ja laste heaolu ka juhul, kui kõik ei lähe nii, nagu abielludes loodetakse,“ ütles Järv.

Notarid saavad eelnõu kohaselt abiellujate soovil kinnitada abielu ka väljaspool oma bürood ja tööpiirkonda, kuna senine praktika on näidanud, et paljud soovivad sõlmida abielu just väljaspool perekonnaseisuameti ruume. „Selle muudatuse tulemusena peaks osaliselt vähenema ka perekonnaseisuametnike töökoormus, seda eriti Tallinnas,“ tõdes Järv.

Eelnõuga luuakse ka isikutele ja ettevõtetele võimalus adekvaatseks kohtuväliseks vaidluste lahendamiseks vahendusmenetluse läbi, milleks notarid õiguse saavad. „Vaidluste lahendamine läbi vahenduse on palju kiirem, lihtsam ja odavam vaidluste lahendamise viis kui kohtusseminek,“ kinnitas Järv. „Samuti võimaldab see poolte huvide suuremat arvestamist ning suurendab kokkuleppele jõudmise võimalusi.“

Samas, kui pooled notariaalse vahendusmenetluse tulemusel siiski kompromissile ei jõua, ei ole notari juures veedetud aeg siiski maha visatud – pooled saavad vaidluse lahendamist sujuvalt jätkata Notarite Koja Vahekohtus, mis saab vastavalt poolte endi poolt kokkulepitud reeglitele teha pooltele siduva, vaidlust lõpetava otsuse. "Kui praegu peavad pärijad, kes notari juurde minnes mingis küsimuses kokkuleppele ei jõua, pöörduma vaidluse lahendamiseks kohtusse, siis edaspidi on võimalik asi lihtsamini lahendada – notar saab vaidlevate poolte jaoks vaidluse lahendamise mugavalt ära korraldada," selgitas Järv. "Mujal maailmas on vahendus- ja vahekohtumenetlus väga populaarsed."

Eelnõuga muudetakse ka dokumentide apostillimine inimeste jaoks mugavamaks. Kui täna tuleb selleks tulla justiitsministeeriumisse või dokumendid postiga saata, on kinnitavad dokumente apostilliga justiitsministeeriumi asemel notarid ning seega on teenus kättesaadav üle Eesti.

Järve sõnul muudetakse lisaks eelnõuga vandetõlgi seadust. „Praktika on näidanud, et täna kehtiv vandetõlkide tööpiirkondade regulatsioon ei ole vandetõlgi teenust inimese jaoks kuidagi kättesaadavamaks muutnud,“ selgitas Järv.

Eelnõuga kaotatakse need tööpiirkonnad ära ning kliendid saavad hakata vandetõlkidega ise kokku leppima, kuidas ja kus dokumente tõlkimiseks üle anda.

Lugupidamisega

Mart SiilivaskAvalike suhete talitusJustiitsministeerium6 208 1185 342 6784//////[email protected]

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700