Autor: Raamatupidaja.ee • 30. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Heast tüdrukust ei saa ülemust

Ameerika psühholoog Lois P. Frankel räägib oma karjääriteatmikus, mis on need 101 viga, mis võivad purustada HEA tüdruku karjääri. Siin 10 neist:

1. Rügamine Raiska aega ja sea tööajale kindlad piirid!

„Naistel tuleb teha topelttööd, et neid peetaks poolenistigi meestega võrdseteks”.Igavene jama! Üks ärielu saladustest on see, et inimesi palgatakse ja edutatakse sellepärast, et nad on usinad. Nad löövad läbi, kuna otsuse tegija tunneb nende iseloomu ja usaldab neid.Juhis:

2. Koonerdamine firma rahaga Kui su tööjuhendis just ei ole kirjas teisiti, siis ära kunagi küsi luba raha kulutamiseks. Küll sulle märku antakse, kui su kulutused liiale lähevad.

Isegi need naised, kes oma rahaga laristavad, kipuvad koonerdama firma rahadega. Nad on valmis taluma mõnevõrra ebamugavusi, peaasi, et ei raiskaks firma raha. Mehed tavaliselt niimoodi ei koonerda.Juhis:

3. Idiootide kaitsmine: Usalda oma vaistu ja hoia idiootidest eemale.

Naiste ja idiootide vahel on kahjuks tugev side. Me otsekohe nagu tõmbame puupäid enda poole, kuna suudame neid kauem välja kannatada kui mehed. Kõige tipuks võtame oma kaela nende eksimused ja õigustame nende käitumist.Juhis

4. Vajadus olla tunnutatud Käitu enesetunde järgi. Kui sa ikka ei taha midagi teha, siis mõtle, kas sellet tuleb palju ebameeldivusi või kas keegi saab väga vihaseks

Meis kõigis on peidus väike plika, kes tahab kõigile meeldida. Vajadus olla tunnustatud keelab sul ikkagi võtmast riske, mille õnnestumise korral võidaksid lugupidamist. Karjääriredelil liiguvad aga kiiremini edasi need, kes on nii tunnustatud kui ka lugupeetud.Juhis:

5. Tõe rääkimine Ära eita ja ära tunnista – võta lihtsalt teadmiseks. Igale negatiivsele uudisele lisa alati kohe teine, positiivne uudis.

Naised räägivad lahkesti tõtt, kuigi on olukordi, kus kõike ei peakski rääkima. Kui projekt ebaõnnestub, siis naised tunnevad ennast süüdi ja räägivad alati, et mida kõike nad oleks võinud teisiti teha. Mehed ei tee kunagi nii, nad ütlevad nagu asjad on ja püüavad kõrvale hiilida vastutuse enda peale võtmisest.Juhis:

6. Juhtivatel kohtadel töötavate meeste võtmine isakujuna Juhtidesse tuleb osata suhtuda sõltumatult ja objektiivselt.

Ära kunagi käitu meessoost juhtide juuresolekul nagu väike plika. Siis nad kohtlevadki sind väikese tüdrukuna.Juhis:

7. Tagasihoidlikkus Kui sinu tehtud tööd kiidetakse, siis vaata kiitjale silma ja täna teda. Ära alahinda oma tehtud tööd.

Kui inimesed ise ei märka sinu saavutusi ja kordaminekuid, siis tuleb ise nende tähelepanu sellele juhtida.Juhis:

8. Tähenduseta naeratus Pööra sellele kindlasti tähelepanu, millal naeratad.

Tüdrukutele õpeatatakse juba maast madalast naeratama ja üleliigne naeratamine jätkub ka täiskasvanuna. Kui mees ei naerata, siis teda võetakse tõsiselt. Kui naine ei naerata, siis temalt küsitakse tihti, et mis viga? Siis polegi imestada, et naised, enesele teadmata, naeratavad vahel vales olukorras.Juhis:

9. Silmside vältimine Vaata kasvõi filmidest, kui enesekindlalt naistegelased kasutavad silmsidet sõnumi edastamiseks.

Kui naine väldib silmsidet, annab see märku sellest, et ta tunneb ennast ebamugavalt. Otsene silmside räägib enesekindlusest ja avameelsusest.Juhis:

10. Nutmine Ära vähemalt viha väljenda pisaratega. Kui nutt tikub ligi, siis mõtle järele, et mis seda põhjustab.

Enamus naisi teab, et töökohal pole viisakas nutta, kuid alati ei saa pisaraid tagasi hoida.Kuid äkki nutad sa olukorras, kus sul tuleks pigem solvuda?Juhis:

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700