Autor: Raamatupidaja.ee • 13. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majandusaasta aruannete elektrooniline esitamine

Juba üle aasta on võimalik majandusaasta aruannet kiirelt ja mugavalt esitada äriregistri ettevõtjaportaali (www.rik.ee) kaudu. Seda võimalust kasutas eelmisel aastal juba ligi 11% aruannete esitajatest. Portaalis on olemas põhjalik kasutusjuhend ja kontaktid, kui esitaja peaks millegipärast hätta jääma.

Selleks, et majandusaasta aruannet läbi portaali esitada, on esimese sammuna vajalik süsteemi sisse logida. Esitajaõigusi saab tõendada kolmel moel: mobiil-ID, ID-kaardi või internetipanga abil. Pangalingi võimalust pakuvad neli panka: Hansapank, Nordea pank, SEB Eesti Ühispank, Sampo pank ja Krediidipank.

Autentimise protseduur on kiire ja lihtne nagu kogu edasine aruande esitamise protsess. Nii arvas eelmisel aastal ka üle 7 000 ettevõtja, kes kõik esitasid oma aruanded läbi ettevõtjaportaali.

Esitades aruande elektroonselt, jääb ettevõtja jaoks ära paberi-, printimis- ja postikulu, registri jaoks jäävad ära skaneerimis- ja paberihoiukulud. Ettevõtja esitatud paberaruanne skaneeritakse registris ja laetakse veebisüsteemi üles. Paberid arhiveeritakse.

Majandusaasta aruande esitamiseks paberil tuleb aruanne kõigepealt välja trükkida, seejärel kõikide juhatuse liikmete poolt allkirjastada ja lõpuks posti panna. Elektroonilisel teel esitades on vajalik vaid valmis dokument salvestada .

txt-

pdf-

rtf-

________________________________________________ 

Piirkond
Elektroonilise MAA esitajad (%)
Hiiumaa19,6
Harjumaa15,0*
Raplamaa13,7
Põlvamaa13,0
Viljandimaa12,1
Tallinn11,8
Tartumaa11,3
Läänemaa10,4
Võrumaa9,2
Järvamaa8,9
Pärnumaa8,8
Saaremaa8,2
Valgamaa7,7
Jõgevamaa7,5
Lääne-Virumaa5,6
Ida-Virumaa2,6

* Eraldi on välja toodud Tallinn            

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700