Autor: Raamatupidaja.ee • 23. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootmiskulude kasv püsis eelmiste kuude tasemel

Tootmissisendite kallinemine hoiab jätkuvalt hindasid tööstussektoris kõrgemal eelmise aasta tasemest. Statistikaameti andmetel olid augustis tootjahinnad töötlevas tööstuses 8,6% kõrgemad kui aasta tagasi. Juuliga võrreldes tõusid hinnad 0,6%. Mitmes harus (toit, puit, metallid) on tööjõukulude kõrval kujunenud hinnatõusu tagant tõukav peamine tegur tooraine kallinemine.

Toiduainetööstuses on tootjahindade kasvutempo aegamisi kiirenenud ning augustis kasvasid hinnad aastases võrdluses 9,9%. Hüppeline hinnakasv iseloomustas toiduainetööstuse allharudest piimatööstust, kus tootjahindade kasv kiirenes 18,6%ni. Aastatagusest olid hinnad märgatavalt kõrgemad ka jahu ja tangainete tootmises ning muude toiduainete tootmises (sh leiva-, pagari- ja kondiitritööstus).

Puidutööstuses ning ehitusmaterjalide tootmises on tootjahinnad püsinud viimastel kuudel samal tasemel, eelmise aastaga võrreldes oli keskmine hinnatase vastavalt 18% ja 13% kõrgem. Tootjahindade kasvutempo on veidi aeglustunud metallitööstuses (11%) ning masinate ja seadmete tootmises (8%). Ligi kümnendikuni kerkis tootjahindade kasvutempo veel ka rõivatööstuses.

Ettevõtjate hinnatõusu ootused olid augustis mõnevõrra madalamad nii eelmistest kuudest kui ka aastatagusest hinnangust. Rohkem kui viiendik Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt küsitletud ettevõtjatest prognoosis järgnevaks kolmeks kuuks müügihindade tõusu, ligi kolmveerand ootas aga hindade püsimist tänasel tasemel. Teistest harudest kõrgemad ootused hinnatõusu osas valitsesid toiduaine-, tekstiili- ja metallitööstuses.

Augustis ekspordihindade kasvutempo veidi aeglustus. Aastaga tõusid hinnad 8,8% (juulis 9,1%) ja eelmise kuuga võrreldes 0,4%. Endiselt jätkus ekspordihindade aastakasvu kiirenemine metsamajanduses. Kasvutempo aeglustumist mõjutas enim ekspordihindade langus metallitööstuses võrreldes juuliga. Impordihinnad püsisid augustis eelmise kuu tasemel, mistõttu aastane kasv oli sarnaselt juuliga 2,8%.

Metsamajanduses on ekspordihinnad tõusnud aastaga juba üle 1,8 korra, tulenedes nii puidutoorme nappusest kui ka tööjõukulude kiirest kasvust. Märgatav ekspordihindade kasvutempo aeglustumine toimus metallitootmises (24%lt 16%le), samas juulis oli selles tööstusharus kiire hindade tõus. Teistes tööstusharudes pole ekspordihindade aastakasvude osas olulisi muutusi toimunud. Ainsana on püsinud eelmisest aastast madalamal ekspordihinnad turbatööstuses.

Naftasaaduste impordihinnad on püsinud kogu 2007. aasta esimese seitsme kuu jooksul alla eelmise aasta taseme, mis on hoidnud ka impordihinnaindeksi aastakasvu suhteliselt madalana. Aastatagusest on püsinud madalamal veel tekstiili ja täppisinstrumentide impordihinnad. Augustis aeglustus veidi ka puidu ja puittoodete impordihindade aastakasv (28%ni). Samas toimub jätkuvalt hinnasurve ülespoole toiduainete ja jookide osas (kasv 9%).

Septembris võib oodata impordihindade kasvu kiirenemist, tulenedes nafta maailmaturuhinna tõusust.

Täiendavat infot annavad majandusanalüüsi talituse peaspetsialistid Andrus Treiberg (tel 625 64 02) ja Merike Riipinen (tel 625 64 01).

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700