Autor: Raamatupidaja.ee • 29. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehituse kasvutempo aeglustus

Ehitusettevõtted ehitasid 2007. aasta II kvartalis Eestis ja välisriikides eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 7% rohkem, sealhulgas kohalikul ehitusturul 6% rohkem, teatab Statistikaamet. Võrreldes varasemate aastate keskmiselt 20%-lise ehitusmahu kasvuga, aeglustus tänavu II kvartalis ehituse kasvutempo oluliselt.

II kvartalis ehitasid ehitusettevõtted omal jõul 9,9 miljardi krooni eest. Hooneid ehitati 7,0 miljardi ja rajatisi 2,9 miljardi krooni eest — vastavalt 14% rohkem ja 6% vähem kui eelmise aasta II kvartalis. Kui kohalikul ehitusturul tulenes ehituse kasv ainult hoonete ehitamisest, siis välisriikides suurenes nii hoonete kui ka rajatiste ehitusmaht enam kui kolmandiku võrra.

Viimastel aastatel suuri kasvunumbreid näidanud ehitusturg stabiliseerub. Jätkuv ehitustegevuse kallinemine ja laenuintresside tõus on viinud tellimuste vähenemiseni. Ehitustegevus kallines II kvartalis eelmise aasta II kvartaliga võrreldes 15,2%.

Ehitisregistri andmetel lubati II kvartalis kasutusse 2105 uut eluruumi, s.o 1200 eluruumi rohkem kui aasta tagasi. Enam kui kolmveerand uutest eluruumidest asus korterelamutes. Enim valmis uusi eluruume Tallinnas, järgnesid Tallinna lähiümbrus ja Pärnu linn. Vaatamata üha kallinevale eluasemelaenule anti II kvartalis ehitusluba 3319 uue eluruumi ehitamiseks. Eelistatuim elamutüüp on endiselt korterelamu.

Kasutusse lubati 235 mitteelamut kasuliku pinnaga 271 200 ruutmeetrit. Enim lisandus uut tööstus- ja kaubanduspinda. 2006. aasta sama ajavahemikuga võrreldes suurenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka kubatuur.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700