Autor: Raamatupidaja.ee • 9. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus tunnistas teatripiletite käibemaksu soodusmäära rakendamise tingimused põhiseadusevastaseks

Tallinna halduskohus tunnistas 9. mail põhiseadusevastaseks käibemaksuseaduse sätte, mis kehtestab tingimused etendusasutustele 5% käibemaksumäära rakendamiseks.

Käibemaksuseaduses on juba aastaid olnud säte, mis diskrimineerib etendusasutusi ning mille tulemusel osad teatri- ja kontserdipiletid maksustatakse 5% ning osad 18% käibemaksumääraga. Madalamat maksumäära saavad rakendada riigi-, munitsipaal- või eraetendusasutused ja rahvusooper tingimusel, et riigi-, valla- või linnaeelarvest või Eesti Kultuurkapitalilt saadavad vahendid moodustavad etenduse või kontserdi korraldaja kalendriaasta eelarvetulust vähemalt 10 protsenti.

Vaidlusalusel juhul oli muusikalide korraldaja rakendanud 5% maksumäära ning Maksu- ja Tolliamet leidis, et käibemaksuseaduse kohaselt ei olnud madalama maksumäära rakendamise tingimused täidetud. Menetluse tulemusel määras maksuhaldur täiendavalt tasumisele kuuluva käibemaksu.

Muusikalide korraldajat esindanud Glimstedt Straus & Partners advokaat Priit Lätt oli halduskohtule esitatud kaebuses seisukohal, et käibemaksuseaduse säte, mis kehtestab madalama maksumäära rakendamise tingimused, on nii finantseerimise allika kui maksumäära kohaldamise kriteeriumi osas vastuolus võrdse kohtlemise põhimõttega, samuti Euroopa Liidu aluspõhimõtetega (teenuste vaba liikumine).

Tallinna Halduskohus nõustus kaebuse esitajaga, et madalama maksumäära rakendamise tingimused on vastuolus nii Eesti Vabariigi põhiseaduses sätestatud võrdse kohtlemise põhimõttega kui ka Euroopa Liidu asutamislepingus sätestatud teenuste vaba liikumise põhimõttega.

Sama seisukohta on korduvalt esindanud ka Eesti Maksumaksjate Liit. Seni ei ole Rahandusministeerium ja Riigikogu neid seisukohti kuulda võtnud. 2005. a esitas ka õiguskantsler Riigikogule märgukirja, milles juhtis tähelepanu käibemaksuseaduse vastuolule põhiseaduse ja Euroopa Liidu õigusega. Riigikogu jättis aga selge seisukoha kujundamata ning sätte muutmata.

Käibemaksuseaduse säte jäeti praegusel juhul kohaldamata, kuid kohus pöördus Riigikohtu poole taotlusega tunnistada vastav säte kehtetuks. Juhul kui Riigikohus halduskohtu taotlusega nõustub, siis on kõikide etenduste ja kontsertide korraldamine riigi-, munitsipaal- või eraetendusasutuste ja rahvusooperi poolt alati maksustatud 5% käibemaksumääraga.

Eesti Maksumaksjate Liidu seisukohtadega saab tutvuda EML koduleheküljel.

Eesti Maksumaksjate Liit on 1995. aastal loodud mittetulundusühing, mis kaitseb maksumaksjate huve ja õigusi, taotleb optimaalset maksukoormust ning jälgib kogutud maksuraha efektiivset kasutamist. Liit ühendab üle 2500 liikme.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700