11. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

AS Merit Tarkvara soovib lihtsustada raamatupidaja tööd

AS Merit Tarkvara on Eesti juhtiv majandustarkvara tootja 1991. aastast, mille silmapaistvamateks kaubamärkideks on kindlasti raamatupidamisprogramm Merit Aktiva ja palgaarvestuprogamm Merit Palk. Samas on neid programme, millega Merit Tarkvara on suutnud Eesti ärimaastikku üllatada, veel palju, kasvõi rääkides Merit Bussist, mis on spetsiaalselt reisijate veoga tegelevatele firmadele mõeldud tarkvara.

Käesolev intervjuu on AS MeritTarkvara direktori Andres Kertiga, kelle sõnul on MeritTarkvara ennekõike majandustarkvara tootja ja juurutaja.

„Kuid siiski mitte ainult, meiemissioon on laiem: me aitame oma klientidel kiiremini areneda,pakkudes neile kvaliteetseid infotehnoloogiatooteid ja teenuseid. Metõesti usume, et infotehnoloogia (sealhulgas tarkvara) õigekasutamine aitab firmade kasvu kiirendada.“

Teie firma pakutav tarkvara on vägalaiahaardeline. Kuidas see on võimalik?

„Oleme laiahaardelised kahes erinevastähenduses. Alustame sellest, et erinevate ettevõtetevajadused on oluliselt erinevad. Alustavad väikefirmad vajavadhoopis teistsugust tarkvara kui pikalt tegutsenud ja keerukamastruktuuriga firmad. Peale objektiivsete vajaduste on erinevad kakasutajate subjektiivsed vajadused – kes otsib lihtsaimat võimalustja kes näeb ning analüüsib oma äri põhjalikumaltja keerukamalt. Kumbki lähenemine pole põhimõtteliseltparem ega halvem, aga mõlemad on reaalselt olemas. Sellepäraston meil kaks erinevate vajaduste ja ootuste jaoks mõeldudmajandustarkvara: Merit Aktiva lihtsamatele firmadele ja MicrosoftDynamics NAV (endine Navision) keerukamate vajadustega firmadele.Tahan rõhutada, et vahe ei ole mitte kvaliteedis.“

Mis on veel teie firma mitmekülgsetegevuse taga peidus?

„Teine osa meie mitmekülgsesttegevusest on kokku võetav märksõna IT teenusedalla. Igasugune tarkvara töötab hästi ainult siis, kuikogu "raud" (serverid, võrgud, võrguseadmed)ja süsteemne tarkvara (Windows, serverite operatsioonisüsteemid,viirusetõrje jm) on hästi häälestatud jahooldatud. Meie IT meeskonna ülesanne on sõnades vägalihtsalt väljendatav: tagada meie tarkvara häireteta töö.Praktikas nõuab selle eesmärgi saavutamine siiski häidoskusi ja teadmisi, mis meie võrgu- ja hooldusmeekonnal kaolemas on.“

Millal ja mis eesmärkidel teieettevõte loodi?

„Merit Tarkvara on asutatud 1991.aastal ning algusest peale on meie peamine tegevusala olnudmajandustarkvara. 90-ndate alguses oli turg veel üsna tühija enam-vähem igasugusele programmile oli ostja olemas. Me eiosanud sel ajal veel teha nii teadlikke valikuid nagu praegu, kuidvõib öelda, et meil oli õnne. Nimelt juhtus Aktivaesimese versiooni tellijaks tõeline raamatupidamisproff. Temanäpunäidete järgi sai kujundatud programmi ideoloogia,mis kestis aastaid ja mille jälgi võib leida veel Aktivapraegusestki versioonist. Sellega sai ka selgeks, et iga kingseppjäägu oma liistude juurde. Ka praegu vastutavad MeritAktiva ja Merit Palga sisulise arengu eest mitte programmeerijad,vaid suurte kogemustega raamatupidamise asjatundjad ja praktikud.Ainult nii on võimalik teha valikuid, mis on elulähedasedja millest raamatupidajatel on kasu.“

Pakute ka raamatupidamisteenust.Millistele ettevõtetele?

„Raamatupidamisteenust pakume omaPõltsamaa peakontoris. Kuid tänapäeva tehnoloogiatejuures ei tähenda asukoht enam suuremat ja kliente on meil niiTallinnast, Tartust kui Kesk-Eestist. Üle interneti pääsevadkliendid oma andmetele juurde mistahes kohast. Kuna meil on oskusednii Merit Aktiva kui Microsoft Dynamics NAVi kasutamisel, siis ühenavähestest pakume raamatupidamisteenust ka Microsoft DynamicsNAVi kasutavatele firmadele.“

Ja kui palju on kliente, kes teiltseda teenust tellivad?

„Raamatupidamisteenuse kliente onmeil kokku üle 20 ja nad esindavad väga erinevaidtegevusvaldkondi - jaemüük, toitlustamine, hulgimüük,kinnisvara, erinevad teenused, tootmine jne.“

Kas võiksite lähemalttutvustada tarkvara, mida olete loonud raamatupidajate jaoks. Kellelesobib ja mis eesmärgil on seda parim kasutada?

„Tõsi on see, etraamatupidamisprogrammi Merit Aktiva kavandades ja arendades hoiameoma tähelepanu raamatupidaja vajadustel. Meie peamine eesmärkon teha nii lihtsalt kasutatavat programmi, et raamatupidaja ei peaksprogrammi õppimise ja igapäevase töö tegemisejaoks liigselt aega kulutama. Meie loosung on "Reede vabaks!",mis tähendab, et Merit Aktiva aitab raamatupidaja aega vähemaltühe viiendiku võrra kokku hoida.“

Kui paljud firmad kasutavad teiemajandustarkvara?

„Rohkem kui 2800 firmat. Päristäpne tasulise litsentsiga kasutajate arv meie andmebaasis on2831. See number annab meile kindluse, et suur hulk firmasid eelistablihtsalt kasutatavat tarkvara. Ja see number näitab ainulttasulise litsentsiga kasutajate arvu. Tasub märkimist, et niiMerit Aktivast kui Merit Palgast on olemas tasuta versioon, mis onmõeldud spetsiaalselt väikese dokumentide mahugaväikefirmadele.“

Täiesti imestust väärt– tasuta tarkvara tänapäeval, kui tarkvarale on antudteise kulla väärtus?

„Tõesti, mitte ükskiEesti tarkvaratootja ei paku täisfunktsionaalsetraamatupidamisprogrammi täiesti tasuta. Ikka on tasutademoversioonid piiratud kas ajaliselt või siis ei saa neistdokumente ja aruandeid välja trükkida. Kokkuvõttespole sellistest demodest suuremat kasu. Merit Aktiva tasutaversioonis saab sisestada kuni 100 dokumenti aastas igas moodulis(100 müügiarvet, 100 ostuarvet, 100 pangadokumenti ja 100kassadokumenti) ning lisaks 500 raamatupidamiskannet. Mingeid muidpiiranguid ei ole. Just paras kogus, et alustav väikefirma saakskogu oma raamatupidamise tehtud.“

Kuid kui paljudraamatupidamisettevõtted teie tarkvara kasutavad?

„Ma ei oska öeldaraamatupidamisbüroode täpset arvu meie klientide hulgas,sest me ei ole teinud sellist statistikat. Kuid tean, et paljudraamatupidajad teevad raamatupidamist mitmele ettevõttele.Sellise töö jaoks peaks Merit Aktiva hästi sobima,sest firmade arv ei ole meie programmis millegagi piiratud ningfirmade lisamine ei maksa midagi. Igaüks võib ühelitsentsiga teha just nii mitme ettevõtet raamatupidamist, kuita tahab ja jõuab.“

Autor: Aive Antsov

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700