10. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksukorralduse seaduse muutused lubavad maksumaksjal eelotsuseid taotleda

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks maksukorralduse seaduse muutmise eelnõu, millega saab võimalikuks maksuhalduri siduvate eelotsuste tegemine. ”Maksuhalduri jaoks siduvad eelotsused annavad maksumaksjale suurema kindluse tulevikus sooritatavate tehingute maksustamise osas,” selgitas rahandusminister Aivar Sõerd seadusemuutuste vajadust.  ”Eelotsust saab taotleda mistahes riikliku maksuga maksustamise osas.”   Taotlusele kehtivad küllaltki põhjalikud nõuded, et välistada läbimõtlemata taotluste esitamine ning anda maksuhaldurile samuti kindlus, et eelotsus on õigustatud. See soodustab maksumaksja eneseanalüüsi ja vähenevad vaidlused maksuhalduriga. Pealiskaudse taotluse puhul on maksuhalduril õigus eelostust mitte anda, samuti ka juhul, kui isikul ei ole selget soovi sooritada taotluses kirjeldatud tehingut. Maksuhalduri sõela ei läbi ka need taotlused, mille eesmärk on maksudest kõrvale hoidumine.    Seadusemuudatuste abil korrastatakse samuti maksukohustuslaste registrit, kõrvaldatakse seadusest vastuolud ning vähendatakse maksuhalduri halduskoormust.   Maksukohustuslaste registri korrastamise eesmärgil antakse maksuhaldurile õigus ettevõtlusega mitte tegelev füüsilisest isikust ettevõtja registrist kustutada.   Seaduse jõustumise järel kiireneb maksude sissenõudmine asjades, kus isik on tahtlikult põhjustanud oma maksejõuetuse, mille tõttu on ette näha, et maksuhalduri või kohtutäituri töö maksuvõla sissenõudmisel ei anna tulemusi. Kui isik hävitab, peidab või raiskab oma vara või teeb raskeid juhtimisvigu, mille tagajärjel muutub maksejõuetuks või põhjustab muul viisil tahtlikult oma maksejõuetuse, võib maksuhaldur esitada pankrotiavalduse ega pea eelnevalt tegema täitetoiminguid.

Autor: Kristi Künnapas

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700