Autor: Olavi Kärsna • 22. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIE ei saa ärinimeks kasutada muud kui omaenda nime

Äriregistris registreerimine annab FIEle küll ärinime, ei tekita aga temanimelist äriühingut.

Äriühingul (osaühing, aktsiaselts jne) saab olla ainult ärinimi, sest kodanikunime taolisel juriidilisel moodustisel pole. Äriseadustik näeb ka FIEdele ette ärinime registreerimise võimaluse, aga kui sellesse lähemalt süveneda, läheb asi väga segaseks.

Ärinimi on ettevõtja äriregistrisse kantud nimi. FIE ärinimes peab reeglina sisalduma tema ees- ja perekonnanimi ning selle ette või taha võib siis mõned sõnad lisada: näiteks jurist Ants Malakas. Erand on tehtud talupidajatele: nemad võivad ärinimena kasutada ainult talu nime ilma sellele oma kodanikunime lisamata.

Kasuta ees- ja perenime

Maksu- ja tolliametis FIEna registreeritud inimene võib tegutseda ainult oma ees- ja perekonnanime all. Nime all tegutsemine tähendab praktiliselt seda, mida kirjutatakse ametlikele dokumentidele ning mida kasutatakse seadustes nõutud juhtudel kauplemiskoha ja kauba tähistamiseks. Visiitkaardile võib aga nime juurde vabalt kirjutada oma tegevusala sellisel moel, nagu vajalikuks peetakse: jurist, torulukksepp, graafik jms.

Füüsilisest isikust ettevõtja ärinimes ei pea sisalduma täheühendit FIE. Äriühingutel on nime juures OÜ või AS sellepärast, et neid on olemas mitut liiki ning nimi peab näitama, millega tegemist on. FIEsid on aga olemas ainult üht liiki: inimesed. Kui talu haldab FIE, ei pea ta talu nimele midagi lisama, kui aga osaühing tahab kasutada oma ärinimes talu nime, siis peab sellele olema kindlasti lisatud OÜ: näiteks OÜ Munalaskme talu.

Suurt segadust tekitab siin äriseadustiku sõnakasutus: ärinimi ehk firma on äriregistrisse kantud nimi. Tavalises kõnepruugis on firma aga äriühingute üldnimetus ja aktsiaseltside/osaühingute puhul on see omal kohal: üks registreering, üks ärinimi ehk firma. FIEdel registreeritakse äriregistris aga mitte inimene ise, vaid tema ettevõte, ja seega saab ühel FIEl olla äriregistris mitu erinevat ärinime ehk firmat. Niipidi vaadates ei sobi ärinimesse FIEt kirjutadagi, sest registreeritakse ju ettevõte, ja FIE kui inimesest ettevõtja ei ole mitte samane oma ettevõttega, vaid on ettevõtte omanik.

Aruandlus ei muutu

Ilmselt on siin ka üks põhjustest, miks on ikka levinud arvamus, et äriregister on juriidiliste isikute register ja kui inimene ennast seal registreerib, tekkib mingi temanimeline juriidiline keha, mis elab omaette elu. Tegelikult pole FIE äriregistris registreeritud firma aruandluse ja maksustamise seisukohalt midagi iseseisvat ning äriregistris mitu kannet teha lasknud FIE on maksuameti jaoks ikka ainult üks maksumaksja.

Seepärast ei too äriregistris registreerimine FIE jaoks iseenesest kaasa mitte mingeid muudatusi aruandluses ja maksustamises: raamatupidamine võib ikka olla kassapõhine ja tulusid maksustatakse alates 2000. aastast kõigil inimestel ainult kassapõhiselt. Käibemaksukohustuslased peavad ennast registreerima äriregistris, aga siin on oluline käibemaksukohustuse tekkimine ja uued kohustused tulenevad ainult käibemaksuseadusest.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700