8. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pudelivee eest ei pea FIE erisoodustusmaksu maksma

Joogivesi peab töökohas olema ja see võib tulla nii torust kui ka pudelist.

Ikka veel pole päevakorrast kadunud küsimus, kas töökohas joodava vee maksustamine sõltub selle tööpaika transportimise meetodist ja kasutatavast anumast. Seadused ja määrused siin vahet ei tee, mõned ametnikud aga miskipärast tahavad teha.

Kui kodus töötatakse, on kodu mingi osa tööpäevast tööruumiks. Demokraatlikus riigis peab siis lisama, et koos kõige sellest tulenevaga. Võrdses olukorras olevaid isikuid tuleb reeglina kohelda võrdselt, ja kodus töötavate FIEde kodustest kuludest mingi osa ettevõtlusse kirjutamise puhul on tegemist nimelt võrdse kohtlemisega. Ei saa olla nii, et palgatöötajate tööruumides tehakse kõike maksuvabalt, kodus töötades tuleb aga sama asja pealt makse maksta.

Tööruumides toimuvat reguleerib suures osas töötervishoiu ja tööohutuse seadus, mille alusel on 1999. aastal välja antud valitsuse määrus nr. 402. Määruse N 15 nimega "Joogivesi" ütleb: tööandja peab töötajatele tagama nõuetele vastava kvaliteetse joogivee ja ühekordsed või pestavad jooginõud.

Turumajandusega riikides, sealhulgas ka Eestis, on joogivesi reeglina kaup, mida tuleb kelleltki osta. Ei saa vett tasuta ei kodus töötav FIE ega maksuameti kontorid. Seega on ettevõtja jaoks tegemist tavalise ettevõtluskuluga, midagi erilist ei ole vee ostmise kohta üheski seaduses ega määruses kirja pandud.

Seepärast on äärmiselt kummaline kuulda, et maksu- ja tolliameti süsteemis pidada keegi ikka veel rääkima, et toru kaudu tuleva joogivee ostmine ei ole erisoodustus, aga pudelivee ostmine on. Pudelivesi on küll kallim, aga meil pole ju maksuametile antud õigust ettevõtjale ette kirjutada, kui kallist asja ta ettevõtluse jaoks osta võiks või ei tohiks.

Kujutage ette maksuametit ütlemas, et ettevõtjad peavad võtma autole kütust Nestest, sest sellel on automaattanklad ja kütus seetõttu odavam kui Statoilil, mis peab ainult teenindajatega tanklaid. Ja kui Statoilist ostetud kütust tahetakse kuludesse kanda, tuleb tellida Neste bensiini analüüs ja tõestada, et Neste kütus ettevõtja autole ei sobi - see oleks absurdne.

Autor: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700