Autor: Harry Tuul • 8. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuküsimus laheneb pärast valimisi

Praegu on ettevõttesse reinvesteeritav tulu maksuvaba, kuid kehtiv seadus ei ole kooskõlas ELi ema- ja tütaräriühingute direktiiviga, mille järgi peab emaühingule jaotatav kasum vähemalt 10protsendise osaluse puhul olema vabastatud tulumaksust.

Reedel korraldas Ameerika Kommertskoda Eestis koos Rootsi, Suurbritannia ja Prantsuse ettevõtjate ühendustega järjekordse arutelu, kus esinesid maksuspetsialistid, poliitikud ja ärimehed. Saali kogunenud üle saja peamiselt välismaist ärimeest ja investorit jäid ikkagi vastuseta.

Just teadmatus, mis saab edasi, on investorite peamine mure. Ja kuigi maksusüsteem pole investoritele põhiline otsustamise alus, tõmbab see KPMG Baltics ASi maksunõustamise juhi Kadri Arula sõnul Eestile esmase tähelepanu. "Täna pole olukord hea, sest on palju teadmatust. Mulle on öeldud, et see lükkab edasi palju investeeringuid," rääkis ta.

Lisaks näevad välismaiste ettevõtete esindajad probleemi ideede puudumises. Coca-Cola HBC Baltimaade juhi Dan Nistori sõnul on oluline, et Eestis säiliks ühetaoline ja läbipaistev madala määraga ilma soodustusteta maksusüsteem. Samas ei pea Nistor madalat maksu esmatähtsaks, sest isegi kui tahetakse Eestisse investeerida, siis paraku pole kusagilt võtta tööjõudu.

Ka Sirowa Tallinn ASi juhi ja Rootsi Kaubanduskoja Eestis esimehe Anders Hedmani sõnul on Eesti esmaülesanne suurendada tootlikkust, kuid keegi sellega ei tegele. "Poliitikud tegelevad kinnisvaraäriga, edukad ärimehed sõidavad kallite autodega ja mängivad golfi ning ülejäänud nõuavad kõrgemat palka," iseloomustas Hedman Eestis toimuvat.

Endine Eesti Panga president ja praegu Nordea Panka juhtiv Vahur Kraft pidas oluliseks, et Eesti leiaks oma niši, millega mujal maailmas silma paista, sest madalad maksud pole juba praegu meie eelis. "Üldine maksukoormus on Eestis 33 protsenti, mis on kõrgem kui Lätis, Leedus ja Slovakkias," ütles Kraft ja lisas probleemide nimekirja eurole ülemineku aja ebaselguse.

Praegune valitsus ei otsusta

"Kuna valitsusse kuuluvatel erakondadel puudub selles küsimuses konsensus, on vähetõenäoline, et otsus ettevõtete tulumaksu kohta sünnib enne märtsikuiseid valimisi," tõdes rahandusminister Aivar Sõerd.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul ei nõua ELi direktiiv reinvesteeritud kasumi maksustamist. "Eesti peaks jätkatama praegu kehtiva süsteemiga, kohandades vaid seda direktiiviga ja vabastades maksust tütarühingult emaühingule makstavad dividendid," ütles ta.

Sõerdi arvates kaasnevad peaministri pakutud lahendusega mitmed riskid. "Eelkõige on oht, et Eesti ettevõtjad kaotavad ELi riikidega topeltmaksustamise lepingutest ja direktiividest tulenevad soodustused, kuna võib tekkida olukord, kus partnerriigid näevad Eestit ettevõtluse tulumaksu vaba riigina," ütles Sõerd.

Reedel lubas reformierakondlane Meelis Atonen, et Eestis säilib praegune maksusüsteem, kuhu viiakse sisse minimaalsed parandused, ning selles lepitakse kokku järgmise koalitsioonilepingu sõlmimisel pärast 2007. aasta valimisi.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700