29. august 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Intervjuu Soome uksefirma Fenmer oy omanikuga

Soome firma Fenmer oy valmistab erinevaid tööstushoonete puhul kasutatavaid uksi, näiteks vabrikutele, pesulatele jne. Firma toodangus on ka kiirrulluksed, ka need sinised uksed, mis avanevad kiirautopesulates. Toodete valik, mida valmistatakse, on lai. Uksi toodetakse peamiselt eritellimuste peale. Lisaks laiale Soome klientuurile on Eestiski olemas uste edasimüüja.

Fenmer oy omanik ja asutaja on MattiHyrsky, 55-aastane soomlane, kes asutas koos kaaslasega selle firma31 aastat tagasi. Kui peale sõjaväge töötasHyrsky paar aastat metallifirmas treijana, siis pärast Soomestehnikakooli lõpetamist oli ta kaks aastat ühes teisesfirmas tehniline nõustaja.

Seejärel tuligi tema ellu parimvõimalus oma firma asutamise jaoks. Firma asutamisest 16aastat hiljem ostis ta kompanii firma kaasomanikult lõplikultendale ning nüüd on Hyrsky Fenmer oy-s nii juhatuse esimehekui ka tegevdirektori rollis – tegelikult teeb ta seal kõikitöid, mida vaja, ja on pealekauba ka omanik.

„Meie tooted on muutunud aastatejooksul, kuigi mitte väga palju. Uuenenud on tehnilisedvõimalused, samuti materjalid, ja samamoodi nagu uuenevadfotokaamerad, televiisorid, uueneb ka uste tootmine,“ räägibHyrsky.

Väike firma

Fenmer oy näol on tegemist siiskiväikefirmaga, kus töötajaid umbes kümne ringis.Sealhulgas on ametis lisaks uksemeistritele ja installeerijatele kabürooassistent, kes hoolitseb muude tööülesannetehulgas firmasise raamatupidamisalase paberimajanduse eest, kuigiraamatupidamist ostab Fenmer oy sisse Soome kohalikustraamatupidamisfirmast. Ja selle firma teenusega jääb Hyrskyigati rahule.

„Soomes ostavad paljud väiksemamastaabiga ettevõtted raamatupidamist sisse kas audiitor- võiraamatupidamisfirmadelt. Põhjus on lihtne – väikeettevõtteson raamatupidamise maht niivõrd väike, et palgatöötajavõtmine ei tasu lihtsalt ära, kuna raamatupidamiselekuluks nädalas vaid mõned tunnid – seda ka minu firmanäitel,“ põhjendab Hyrsky soomlastest ettevõtjatevalikut.

Tema sõnul omavadraamatupidajaid Soomes suuremad ettevõtted, ehk siiskompaniid, kellel on olemas vastavad ressursid selle jaoks.

Raamatupidamisfirmas on olemas ükskindel inimene, kes Hyrsky kompanii raamatupidamisega tegeleb. Firmaomaniku sõnul ta otseselt pidevalt selle firma poolt üleantavat paberimajandust ei kontrolli, kuna raamatupidamisfirmakasutada pole rahalisi vahendeid, vaid eelkõige hoitaksepaberimajandust korras – ja Hyrsky teada pole antudraamatupidamisfirma ka kunagi eksinud.

Samas leiab Fenmer oy omanik, et korrasraamatupidamise olemasolu on tema jaoks väga tähtis. See onüks ja elementaarseim viis, kuidas omada ülevaadet firmakäekäigust.

„Minu meelest on raamatupidamineoluline, et näha, kuidas on äri arenenud,“ lisab Hyrsky.„Ja see annab ka palgasüsteemist vajaliku ülevaate.“

Töine rutiin

Hyrsky on teinud enda sõnul omafirmas tööd juba üle 30 aasta – nii et päristihti tunneb ta hommikuti tööle minnes ka rutiini.

„Vahel olen isegi pisut depressiivnetööle minnes, sest kõik kuidagi kordub, aga see töö– ustefirma pidamine ongi pisut rutiinne, sest väga palju asjutehniliselt kordub. Samas leian, et töö ei peaks olemarutiinne, see ei tohiks rutiin olla... kuid ju rutiin kuulub ka siiselu juurde.“

Mõte laiendada oma kompaniidpole hetkel Hyrsky plaanides. Sest saavutatud on optimaalne töömahtja töötajaskond, uue töötaja juurdevõtmineoleks hetkel mittevajalik.

„Enne kui võtad uue töötaja,pead olema kindel, et tema töö toob firmasse sisse rohkem,kui talle on vaja palka maksta. Töö mahtu on vajalikplaneerida,“ räägib Hyrsky.

Praegusel ajal omakorda luua pärisuut firmat on tema sõnul Soomes väga raske.

„Selleks on vaja leida oma heategevusvaldkond, tuleb leida kliendid, vajalik raha ja õigeprodukt,“ leiab ta.

Praegused ärisuhted paljude Soomekompaniidega ja ka Eesti firmadega on Fenmer oy tegevusele andnudstabiilsuse.

„Oleme päris palju saavutanud.Sellepärast arvan, et töö ongi tegelikult väljakutse,mida arendada ja realiseerida,“ on Hyrsky üks põhimõtetest.

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700