Autor: Airi Ilisson-Cruz • 15. august 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTÜde rahaasjad muutuvad peagi kõigile nähtavaks

Justiitsministeeriumi plaan viia mittetulundusühingute majandusaasta aruanded üle äriregistrisse tähendab, et 23 000 MTÜ majandustegevus saab sarnaselt äriühingute ja sihtasutustega avalikuks.

Justiitsministeerium kaalub sellekohast seadusemuudatust, sest praegu esitavad MTÜd majandusaasta aruandeid maksu- ja tolliametile, kel puudub kohustus aruandeid veebis või kolmandatele osapooltele tutvuda anda.

Ministeeriumi pressiesindaja Mart Siilivaski sõnul võimaldab uus kord registriosakondadel selgitada välja "surnud mittetulundusühingud", samuti saab ülevaate sellest, millega need tegelikult tegelevad. Täna maksuhaldur seda ei uuri, vaid piirdub eelkõige tulumaksusoodustust saavate MTÜde kontrollimisega, mida on 1500 ringis.

"MTÜde andmed on tegelikult sama kättesaadavad kui äriühingute andmed, välja arvatud aruanded, mida lihtsalt ei tule praeguse seaduse kohaselt registriosakonnale esitada," lisas ta.

Eestis tegutseb juuli seisuga 23 504 MTÜd. Üle poole nendest tegeleb kinnisvara, rentimise ja äritegevusega, ligi pooled on tegevusalaks märkinud ühiskonna-, sotsiaal- ja isikuteeninduse. Aastaga luukase Eestis juurde ligikaudu 1500 MTÜd.

Sageli korraldavad MTÜd suurüritusi, näiteks ülipopulaarset Viljandi Folki vedava Eesti Pärimusmuusika Keskuse eelarvele ajakirjanik ligi ei pääse.

Kollektiivpuhkusel viibinud keskuse juhataja Ando Kiviberg tõdes, et seadusemuudatus on igati tervitatav. "See lõpetaks mõnedki spekulatsioonid, kuidas festivali korraldamine on üks suur äri," sõnas ta.

Eesti Pärimusmuusika Keskus sai aasta lõpul 15 miljonit krooni euroabi Viljandis Kirsimäel asuva lagunenud aida ümberehitamiseks. 25 miljonit maksvat projekti lubas kultuuriministeerium toetada viie miljoni krooni ja linn ülejäänuga.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juhatuse liige Ülari Alamets ütles, et nii Eesti kui ka ELi struktuurivahenditest rahastatavatele projektidele muudatus otsest mõju ei avalda, sest täna peavad MTÜd nagu kõik juriidilised isikud esitama dokumendid koos projektitaotlusega.

Alametsa hinnangul on muudatus igati tervitatav. "See muudab mittetulundusliku sektori veelgi läbipaistvamaks ja usaldusväärsemaks," hindas ta. "Kui MTÜde aruanded on äriregistris kättesaadavad, ei pea rakendusüksused seda täiendavalt taotlejalt juurde küsima - see vähendab paberihulka ja tähendab paremat kuluefektiivsust ning usun, et ka mugavust MTÜst taotlejale."

Autor: Airi Ilisson

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700