Autor: Madis Uusorg • 16. veebruar 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-maksuametis saab nüüd esitada tuludeklaratsiooni

Alates 15. veebruarist saab residendist füüsiline isik e-maksuameti vahendusel deklareerida oma 2005. aasta tulusid. Siiski on maksuametnikud soovitanud mitte kiirustada tulude deklareerimisega e-maksuametis, sest esialgu võib olla süsteemide töös puudusi või lihtsalt ei pea arvutivõrgud tekkinud koormusele vastu.Oluline on tähele panna, et alates 2005. aastast võib eluasemelaenu intresse, koolituskulusid ning kingitusi ja annetusi tulust maha arvata vaid 50 000 krooni ulatuses (kuid mitte üle 50% tulust), varasemalt oli piirmääraks 100 000 krooni. Samas on abikaasade ühises deklaratsioonis endiselt võimalik kokku maha arvata neid kulusid kuni 100 000 kr ulatuses (kuid mitte üle 50% tulust). Samuti võib alates 2005. aastast oma maksustatavast tulust maha arvata üksnes endale eluasemeks soetatud elamu või korteri laenu ja liisingu intressid (va varem võetud laenud), varasemalt oli lubatud maha arvata ka oma abikaasale, vanematele või lastele soetatud eluaseme laenu ja liisingu intressid.Maksuhaldur on meedia vahendusel teavitanud, et 2005. aasta deklaratsioonide juures pööratakse erilist tähelepanu eluasemelaenudele ja kinnisvaratehingutele. Siinkohal oleks sobilik meelde tuletada, et kinnisasjade müügi maksuvabastuse juures on oluline nii nende soetamise kui ka kasutamise viis. Tulumaksuvabalt võib müüja kinnisasja, mida maksumaksja kuni võõrandamiseni kasutas oma alalise või peamise elukohana. Tulumaksuseaduses ei ole sätestatud, kui kaua peab maksumaksja kinnisasja oma elukohana kasutama, et oleks võimalik rakendada maksuvabastust, oluline on üksnes see, et kinnisasja kasutati oma alalise või peamise elukohana võõrandamiseni. Kui müüakse alaline või peamine elukoht või muu vara, mille müük on maksuvaba, siis seda ei tule tuludeklaratsioonis deklareerida. Maksu- ja Tolliamet on oma veebilehele avaldanud juhendi alalise või peamise elukoha määratlemise kohta, mis võib pakkuda huvi neile, kel ebaselge, kuidas tuleks tõendada elukohana kasutamist. Samuti võib maksuvabalt müüa kinnisasja, mis on omandatud õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise teel ning eluruumi, mis on soetatud ostueesõigusega erastamise käigus kui kinnistu suurus ei ületa 2 hektarit. Lisaks on maksuvabastused sätestatud ka vähemalt 2 aastat omatud suvila või aiamaja müügile, mille kinnistu suurus ei ületa 0,25 ha.
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700