Autor: Raamatupidaja.ee • 7. november 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) ravikindlustus

FIE õigus ravikindlustusele

Ravikindlustuse seadus annab kindlustuskaitse isikutele, kes on füüsilisest isikust ettevõtjana kantud äriregistrisse või registreeritud elukohajärgses Maksu- ja Tolliameti asutuses ning kes maksavad iseenda eest sotsiaalmaksu.Ravikindlustatuse taotlemine

FIE peab kindlustuskaitse saamiseks tasuma sotsiaalmaksu avansilisi makseid ja esitama ise haigekassa piirkondlikule osakonnale järgmised dokumendid:

Ravikindlustuskaitse tekkimine

FIE kindlustuskaitse tekib 3-kuulise ooteaja möödumisel pärast vastava kande tegemist ravikindlustuse andmekogusse. Haigekassa on kohustatud kandma FIE registrisse 5 tööpäeva jooksul pärast vajalike dokumentide laekumist.

Kui FIE esitab dokumendid ajal, mil tal on kehtiv ravikindlustus, siis 3-kuuline ooteaeg ei rakendu ja kindlustuskaitse jätkub ooteajata.

Ravikindlustuskaitse peatamine

FIE kindlustuskaitse peatub 2 kuu möödumisel päevast, mil FIE teavitas Maksu- ja Tolliametit ettevõtluse peatamisest. Ettevõtluse peatamise teatise peab FIE esitama samaaegselt ka haigekassale.

Kui FIE jätkab pärast peatamist ettevõtlust, peab ta sellest teavitama nii Maksu- ja Tolliametit kui ka haigekassat. Sel juhul jätkub tema ravikindlustus ilma ooteajata.

Ravikindlustuskaitse lõppemine

FIE kindlustuskaitse lõpeb 2 kuu möödumisel, kui FIE on Maksu- ja Tolliametile või äriregistrile esitanud ettevõtlusega tegelemise lõpetamise teatise. Nimetatud teatise peab FIE esitama samal ajal ka haigekassale.

Dokumentide esitaja vastutus

Kui FIE ei ole haigekassale õigel ajal teatanud oma kindlustuskaitse lõppemisest, on haigekassal õigus teha ettekirjutus koos hoiatusega.

Kohustuse rikkujalt võib haigekassa nõuda välja ka need ravikindlustuse hüvitised, mida haigekassa on maksnud isiku eest või isikule, kelle kindlustuskaitse jäi õigel ajal lõpetamata.

FIE sotsiaalmaksu võlgnevus

Juhul, kui FIE ei maksa tähtajal sotsiaalmaksu avansilisi makseid, on haigekassal õigus lõpetada ravikindlustuskaitse 14 kalendripäeva möödumisel maksetähtajast.

Selleks, et saada uuesti ravikindlustust, peab FIE ennast isikut tõendava dokumendi alusel uuesti haigekassas arvele võtma, täites selleks vabas vormis avalduse. Ravikindlustuskaitse rakendub 3-kuulise ooteaja möödumisel.

FIE õigus saada ajutise töövõimetuse hüvitist

Ajutise töövõimetuse hüvitist arvestatakse FIE-le lähtudes töövabastuse alguspäevale eelnenud kalendriaastal tema eest või tema enda poolt makstud sotsiaalmaksu alusel arvutatud tulust.

Kalendripäeva keskmise tulu arvestamisel jagatakse makstud sotsiaalmaksu alusel arvutatud tulu arvuga, mis saadakse töövõimetuslehel oldud päevade arvu mahaarvamisel 365-st.

Juhul, kui arvestuse aluseks oleval kalendriaastal ei makstud sotsiaalmaksu, aga töövõimetuslehel märgitud töövabastuse alguspäevale eelnenud päeval oli FIE-l kohustus maksta sotsiaalmaksu avansilisi makseid, saadakse kalendripäeva keskmine tulu Vabariigi Valitsuse kehtestatud kuumäära ja arvu 30 jagamise tulemusena.

Täpsem info ajutise töövõimetuse hüvitistest.

FIE tööandja rollis

Juhul, kui FIE võtab töö- või võlaõiguslike lepingute alusel tööle inimesi, kelle eest ta on kohustatud maksma sotsiaalmaksu, tekib FIE-l ka kohustus oma töötajad ravikindlustatuna haigekassas arvele ja arvelt maha võtta.

Töötajate ravikindlustatuna arvele ja arvelt maha võtmiseks saab haigekassaga sõlmida andmete elektroonilise edastamise lepingu, mis võimaldab andmeid vahetada interneti kaudu.

Täpsem info tööandjale

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700