4. september 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti töötuskindlustus Euroopa Liidus

Alates 1. maist kehtivad Euroopa Liidu piires liikuvate töötajate ja tööotsijate suhtes reeglid, mis lubavad Eesti töötuskindlustushüvitist saavatel töötutel otsida tööd ka teistes liikmesriikides.

Töötuskindlustushüvitise saajal tuleb enne teise liikmesriiki töödotsima minekut taotleda tööhõiveameti kaudu töötukassalt tõend E303.Teise liikmesriiki saabudes peab end sealses tööhõivetalituses seitsmepäeva jooksul arvates saabumise päevast töötuna arvele võtma jatööotsingute ajal alluma selles liikmesriigis kehtivatelekontrollireeglitele.

Teises liikmesriigis tööd otsides säilib töötul õigus Eestitöötuskindlustushüvitisele kuni kolm kuud pärast Eestist lahkumist,kuid kokku mitte kauem, kui tal oleks olnud õigus hüvitisele Eestistööd otsides. Eestis määratud hüvitist maksab sel ajal teiseliikmesriigi vastav asutus, kellele Eesti Töötukassa hiljem kuludhüvitab.

Teises liikmesriigis tööd otsides kehtib Eesti töötul Eestiravikindlustus. Tal on vajadusel õigus saada teises liikmesriigisarstiabi ning selle eest maksab Eesti Haigekassa.

Kaaludes tööotsinguid teises liikmesriigis, tuleb arvestada, etenamik Euroopa Liidu liikmesriike rakendab uute liikmesriikidetöötajate vabale liikumisele üleminekuperioodi. Eesti kodanikel onalates 1. maist 2004 vaba juurdepääs Iirimaa, Suurbritannia, Rootsi jakõigi uute liikmesriikide tööturgudele. Ülejäänud liikmesriikidesvõidakse keelduda Eesti kodanikku tööotsijana registreerimast.

Euroopa Liidu piires liikuvate töötajate ja tööotsijatetöötushüvitistega seotud küsimuste ja vajalike dokumentideväljastamisega tegeleb Eestis töötukassa, kuid teise riiki tööd otsimamineku sooviga, nagu ka töötuskindlustushüvitise taotlusega, tulebkõigepealt pöörduda oma elukohajärgsesse tööhõiveametisse.

Autor: Maige Prööm

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700