Autor: Maksu- ja Tolliamet • 16. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlevkivikütteõlile aktsiisi rakendamine

Aktsiisi rakendumise aeg ja aktsiisimäär

2005. aasta algusest jõustunud Alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisi seaduse (edaspidi ATKAS) muudatuste kohaselt maksustatakse põlevkivikütteõli alates 2005. aasta 1. maist kütuseaktsiisiga.

Põlevkivikütteõlile rakendatav kütuseaktsiisimäär on 235 krooni 1000 kilogrammi põlevkivikütteõli kohta.

Aktsiisivabastused

ATKAS-e § 27 näeb ette mitmeid aktsiisivabastusi (näiteks mineraloogilistes protsessides kasutamine), mida kohaldatakse muuhulgas kaugküttevõrgu kaudu edastatava soojuse tootmiseks või kodumajapidamistes kütteainena kasutatavale põlevkivikütteõlile. Laevakütusena kasutatava põlevkivikütteõli maksustamist ja aktsiisivabastust käsitletakse eraldi teavitusega.

Kui soojust tootev ettevõte toodab üheaegselt soojust, mis edastatakse kaugküttevõrgu kaudu ning samuti soojust, mida edastatakse lokaalküttevõrgu kaudu, siis laieneb aktsiisivabastus nii lokaalküttevõrgu kui kaugküttevõrgu kaudu edastatava soojuse tootmiseks kasutatud põlevkivikütteõlile ainult juhul, kui ettevõtja üheks tegevusalaks on äriregistri andmetel soojuse tootmine ning vähemalt 50 % toodetud soojusest edastatakse kaugküttevõrku.

Kodumajapidamisena on ATKAS-e alusel käsitletavad eramajad, korrusmajad, korteriühistud ja suvilarajoonid. NB! Kodumajapidamistena ei käsitleta hooldekodusid, koolimaju, haiglaid ja lastekodusid.

Elektri tootmiseks kasutatav põlevkivikütteõli on aktsiisist vabastatud, kuna seda ei kasutata ei mootorikütuse ega kütteainena. Elektritootja, kes soovib soetada elektritootmiseks kasutatavat põlevkivikütteõli aktsiisilaost aktsiisivabalt, peab omama kemikaalikäitleja aktsiisisvabastuse luba. Kemikaalikäitleja aktsiisivabastuse luba käsitlevad ATKAS-e §75 - §79.

Maksukohustus

Aktsiisivabastus ei laiene põlevkivikütteõlile, mida kasutatakse muudel eesmärkidel kui ATKAS-e § 27 nimetatud juhtudel (sealhulgas kaugküttevõrgu kaudu edastatava soojuse tootmiseks, kodumajapidamistes kütteainena või laevakütusena).

Näiteks maksustatakse aktsiisiga põlevkivikütteõli, mida tootmisettevõte kasutab kohaliku lokaalküttevõrgu kaudu tarbitava soojuse tootmiseks või oma tootmisprotsessis (va. mineraloogilised protsessid), samuti viljakuivatites kasutatav põlevkivikütteõli.

Põlevkivikütteõlilt tekib aktsiisimaksukohustus üldjuhul põlevkivikütteõli aktsiisilaost tarbimisse lubamisel. Aktsiisimaksukohustus ei teki juhul, kui põlevkivikütteõli lähetatakse aktsiisilaost isikule, kellel on õigus põlevkivikütteõli vastu võtta kas ajutises aktsiisivabastuses või kellel on õigus põlevkivikütteõli saada aktsiisivabalt.

Siinjuures on oluline silmas pidada, et kui põlevkivikütteõlilt tasutakse aktsiisilaost lähetamisel aktsiis ja seejärel võõrandatakse isikule, kellel on õigus aktsiisivabale põlevkivikütteõlile, siis varem tasutud aktsiisi ei tagastata. Lähtuvalt eeltoodust on põlevkivikütteõli vahendavatel ettevõtetel, kes soovivad põlevkivikütteõli võõrandada isikutele, kellel on õigus põlevkivikütteõli aktsiisivabalt kasutada, vajalik aktsiisilao tegevusloa omandamine või aktsiisilao teenuse kasutamine.

Põlevkivikütteõli võõrandamine

Aktsiisilaopidaja poolt põlevkivikütteõli võõrandamisel isikule, kellel on õigus põlevkivikütteõli kasutada aktsiisivabalt, peab põlevkivikütteõli ostja esitama aktsiisilaopidajale kirjaliku kinnituse (kas põlevkivikütteõli ostu- müügilepingu lisana või eraldiseisva kirjaliku dokumendina), mille kohaselt aktsiisivaba põlevkivikütteõli soetaja kinnitab aktsiisivaba põlevkivikütteõli eesmärgipärast kasutamist. Soetaja kinnitus aktsiisivaba põlevkivikütteõli eesmärgipärase kasutamise kohta on vajalik selleks, et vabastada aktsiisilaopidaja aktsiisimaksukohustuse tekkimisest juhul, kui põlevkivikütteõli soetajal polnud õigust aktsiisikaupa aktsiisivabalt saada. Kodumajapidamistes kütteainena kasutatava põlevkivikütteõli puhul võib kirjalik kinnitus olla ka arvel või saatelehel, millega põlevkivikütteõli saajale toimetatakse ja mille kinnitab põlevkivikütteõli saaja oma allkirjaga. Elektrit tootva ettevõtja puhul esitatakse aktsiisilaopidajale kemikaalikäitleja aktsiisivabastuse luba.

Maksu- ja Tolliameti poolt on järgnevalt toodud kinnituse soovituslik tekst, kui:

aktsiisist vabastatud põlevkivikütteõli kasutaja on juriidiline isik, kes kasutab põlevkivikütteõli kaugküttevõrgu kaudu edastatava soojuse tootmiseks:

“Käesolevaga kinnitan, et kasutan dokumendi-lepingu-arve nr… alusel soetatud aktsiisivaba põlevkivikütteõli ainuisikuliselt ja ainult kaugküttevõrgu kaudu edastatava soojuse tootmiseks ning ei anna aktsiisiga maksustamata põlevkivikütteõli oma valdusest üle teistele isikutele. Olen teadlik, et aktsiisimaksukohustus tekib minul, kui olen rikkunud Alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisi seaduse nõudeid, olles ebaseaduslikult kasutanud aktsiisiga maksustamata põlevkivikütteõli”

kodumajapidamistes

“Käesolevaga kinnitan, et kasutan dokumendi-lepingu-arve nr… alusel soetatud aktsiisivaba põlevkivikütteõli ainuisikuliselt ja ainult kodumajapidamis(t)es kütteainena ning ei anna aktsiisiga maksustamata põlevkivikütteõli oma valdusest üle teistele isikutele. Olen teadlik, et aktsiisimaksukohustus tekib minul, kui olen rikkunud Alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisi seaduse nõudeid, olles ebaseaduslikult kasutanud aktsiisiga maksustamata põlevkivikütteõli”.

Lisaks kirjaliku kinnituse andmisele on aktsiisilaopidajal võimalik põlevkivikütteõli võõrandamisel kontrollida põlevkivikütteõli soetaja olemasolu Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi kodulehel olevas Majandustegevuse Registris, kus on andmed kaugkütet teostavate firmade tegevuslubade kohta. Siinjuures on oluline silmas pidada Kaugkütteseadusest tulenevat piirangut, mille järgi on registreering Majandustegevuse Registris nõutav ainult osadel kaugkütet teostavatel ettevõtete.

Seda, kas põlevkivikütteõli soetava isiku üheks tegevusalaks on soojuse tootmine, saab aktsiisilaopidaja kontrollida Justiitsministeeriumi halduses olevast äriregistrist.

Aktsiisivaba põlevkivikütteõli kasutamise lisatingimused.

Põlevkivikütteõli aktsiisivabalt soetanud isik ei tohi tema enda poolt aktsiisivabalt soetatud põlevkivikütteõli teistele isikutele võõrandada ega kasutamiseks anda ja seda olenemata sellest, kas teise isiku poolt põlevkivikütteõli kasutamise eesmärk on samuti aktsiisist vabastatud või maksustatav. Näiteks ei või kaugküttefirma võõrandada aktsiisivaba põlevkivikütteõli talunikele viljakuivatis kasutamiseks.

See-eest võib kaugküttefirma osta aktsiisilaost põlevkivikütteõli aktsiisiga maksustatult ja võõrandada seda edasi teistele isikutele. Sellisel juhul peab küttefirma omama eraldi arvepidamist aktsiisivaba põlevkivikütteõli soetamise ja kasutamise kohta ning selle arvepidamise esitama maksuhalduri nõudmisel.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700