Autor: Maksu- ja Tolliamet • 16. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maamaksu tasumine maa võõrandamisel

Maamaksuseaduse § 8 sätestab maa omaniku maksukohustuse tekkimise maa omandamisel ning endise omaniku maksukohustuse lõppemise.

Maa omandamisel või §-s 10 sätestatud juhul* kasutusõiguse tekkimisel enne jooksva aasta 1. juulit tekib omaniku või kasutaja maamaksukohustus sama aasta 1. juulist. Maa omandamisel või kasutusõiguse tekkimisel alates 1. juulist tekib omaniku või kasutaja maamaksu kohustus maa omandamise või kasutusõiguse tekkimise aastale järgneva aasta 1. jaanuarist. Uue omaniku või kasutaja maamaksukohustuse tekkimisel lõpeb eelmise omaniku või kasutaja maamaksu kohustus.

Seega oleneb maa võõrandanud isiku maamaksukohustus sellest, millal maa võõrandati. Kui maa võõrandatakse enne 1. juulit, maksab endine omanik võõrandatud maalt I poolaasta maamaksu ning uus omanik II poolaasta maamaksu. Kui maa võõrandatakse pärast 1. juulit, siis maksab endine omanik kogu aasta maamaksu. Maa omandamise või võõrandamise kuupäev tuleneb kinnistusraamatu andmetest, notariaalne ostu-müügileping ei ole maksustamisel aluseks.

Kui enne 1. juulit maa võõrandanud isik on juba saanud maamaksuteate sellelt maalt terve aasta maamaksu tasumiseks, siis pärast kohaliku omavalitsuse poolt kinnistusraamatu andmete alusel maamaksu andmete muutmist väljastatakse talle uus maksuteade maamaksu tasumiseks I poolaasta eest. Uue maksuteatega tunnistatakse varem saadetud maksuteade kehtetuks, tehakse maamaksu ümberarvestus ning antakse maksu tasumiseks uued eelseisvad tasumistähtajad.

Kui kehtetuks tunnistatud maksuteate järgi on maamaksu tasutud, siis kuulub tasumisele uuel maksuteatel näidatud summa ja tasutud summa vahe. Juhul, kui maamaksu on tasutud uue maksuteate alusel tasumisele kuuluvast summast enam, siis võib enammakstud summa tagasisaamiseks esitada taotluse piirkondliku maksukeskuse teenindusbüroole. Taotluse esitamata jätmise korral jääb enammakstud summa tulevaste maamaksukohustuste katteks.

Näide15. märtsil sai kinnistu A omanik maksuteate sellelt kinnistult 2005.a maamaksu tasumiseks summas 1200 krooni, millest 14. aprilliks tuli tasuda 400 kr, 15. juuliks 400 kr ja 17. oktoobriks 400 kr. 12.04.2005.a tasus maksumaksja 400 kr maamaksu.8.detsembril 2004.a oli sõlmitud ostu-müügileping kinnistu A müümise kohta. Kinnistu A uus omanik kanti kinnistusraamatusse 25.02.2005.a.Maa võõrandamise kuupäevaks on kinnistusraamatu kande kuupäev 25.02.2005.a. Hiljemalt 15. septembriks väljastatakse kinnistu A endisele omanikule uus maksuteade kinnistult A 2005.a I poolaasta maamaksu tasumiseks summas 600 kr, tasumistähtpäevadega 17. oktoober 200 kr, 15. november 200 kr ja 15. detsember 200 kr. Arvestades 12.04.2005.a tasutud summat tuleb hiljemalt 15. detsembriks tasuda veel 200 kr.

* Maa kasutajaks on isik, kelle maakasutus ei ole maareformi seadusega ettenähtud korras ümber vormistatud, samuti maa hoonestaja või kasutusvaldaja ning isik, kes on saanud kinnisasja maavaravaru kaevandamiseks maa kasutamise õiguse.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700