Autor: Maksu- ja Tolliamet • 15. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksustatavad tehingud

Vastavalt käibemaksuseaduse § 1 lõikele 1 on käibemaksu objektiks: käive, välja arvatud maksuvaba käive, mille tekkimise koht on Eesti;kauba import Eestisse (seaduse § 6), välja arvatud maksuvaba import (§ 17);teenuse osutamine, mille käibe tekkimise koht ei ole Eesti (§ 10 lõige 5), välja arvatud maksuvaba käive;seaduse § 16 lõikes 3 nimetatud kauba või teenuse käive, mille maksustatavale väärtusele on maksukohustuslane lisanud käibemaksu;kauba ühendusesisene soetamine (§ 8), välja arvatud kauba ühendusesisene maksuvaba soetamine (§ 18).

Käibemaksukohustuslane (§ 3 lõige 1) peab maksma käibemaksu kõigilt eespool nimetatud tehingutelt ja toimingutelt, kusjuures § 1 lõike 1 punktis 1 nimetatud käibe puhul peab ta maksma käibemaksu:

oma maksustamisele kuuluvalt käibelt;välisriigi maksukohustuslaselt, kes ei ole Eestis registreeritud maksukohustuslasena, saadud teenustelt, mis on loetletud seaduse § 10 lõikes 2;Eestis paigaldatava või kokkupandava kauba soetamiselt teise liikmesriigi maksukohustuslaselt;kauba soetamiselt soetajana kolmnurktehingus;käesoleva loetelu punktides 2 - 4 loetlemata kauba soetamiselt või teenuse saamiselt välisriigi maksukohustuslaselt, kes ei ole Eestis registreeritud maksukohustuslasena. (§ 3 lõige 4)

Piiratud kohustustega käibemaksukohustuslane (§ 3 lõige 2) peab maksma käibemaksu seaduse § 1 lõike 1 punktides 2 ja 5 nimetatud toimingutelt (kauba import Eestisse ja ühendusesisene soetamine, välja arvatud maksuvaba import ja maksuvaba ühendusesisene soetamine) ja eelmises lõigus toodud loetelu punktides 2 - 5 nimetatud toimingutelt. (§ 3 lõige 5)

Lisaks sellele peab vastavalt käibemaksuseaduse § 3 lõikele 6 maksma käibemaksu:

võlgnik ühenduse tolliseadustiku (Euroopa Ühenduste Nõukogu määrus nr 2193/92/EMÜ) tähenduses;maksukohustuslasena registreerimata isik tehingult, mille kohta ta on esitanud arve või muu müügidokumendi, millele ta on märkinud käibemaksusumma;maksukohustuslasena või piiratud maksukohustuslasena registreerimata isik, kes soetab uue transpordivahendi teisest liikmesriigist;maksukohustuslasena või piiratud maksukohustuslasena registreerimata isik, kes soetab aktsiisikauba alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisi seaduse tähenduses teisest liikmesriigist, välja arvatud füüsiline isik, kes soetab aktsiisikauba isiklikuks otstarbeks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700