Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 25. aprill 2023

Margus Kill: “Oleme teel suurte muutuste poole!“

Merit Aktiva arendusjuht Margus Kill on Merit Tarkvaraga ühte jalga astunud juba aastast 2007. Viimased viisteist aastat on toonud hulgaliselt töiseid kordaminekuid, kuid palju on veel ees.

Margus on pärit Põltsamaalt, lõpetanud sealse keskkooli ning õppinud seejärel Tallinna Majanduskoolis programmeerimist. Täna elab ta perega Tartus ning oma suurimaks tagalaks nimetab just abikaasat, poega ja kahte tütart.

Ka Marguse varasem tööalane taust on olnud tugevalt seotud raamatupidamisega. „Oma karjääri alustasin peale sõjaväes käimist üheksakümnendate keskel Adavere Lihatööstuses, täpsemalt raamatupidaja-krediidijuhi ametis. Adaveres töötamise kõrvalt lõpetasin Tartu Ülikooli kaugõppes ärijuhtimise eriala. Seejärel töötasin mõned aastad rootslastele kuuluvas õmblusfirmas raamatupidajana ja alates 2007. aasta jaanuarist töötan Merit Tarkvara AS-is,“ meenutab ta jõudmist tänasesse töökohta.

Merit Aktiva arendusjuht Margus Kill

Merit Tarkvara – alguste algus

Nagu Margus meenutab, ulatub tema esimene kokkupuude Merit Tarkvaraga päris kaugesse minevikku, juba Tallinna Majanduskoolis õppimise aega. „Sellel ajal ei olnud kodumaisel turul veel IT firmasid väga palju, aga minu õnneks olid 1991. aastal Andres ja Kaja Kert loonud Põltsamaal tarkvarafirma Merit Tarkvara ja Kaja võttis mind oma firmasse praktikale. Olin saanud Adavere Lihatööstuses töötades esmase kokkupuute Meriti raamatupidamisprogrammiga ning noore poisina olin entusiasmi täis. Meritisse tööle tulin 2007. aasta alguses, kui vajati asendajat lapsepuhkusele mineva raamatupidaja asemele ning see oli minu võimalus töötada selle suurepärase tiimiga juba pikemalt koos,“ lisab ta.

Merit Tarkvara on ettevõte, kus on piiramatud arenguvõimalused – sest see valdkond on lihtsalt nii kiiresti edasi liikuv ja mitmekülgne. „Minu areng on olnud Merit Tarkvaras järjepidev. Esmalt olin raamatupidaja-konsultant, seejärel vastava sertifikaadi alusel Microsoft Navision-i konsultant ning kui otsustati edasi minna ainult oma tarkvara tootmise ja müügiga, sai minust peakonsultant. Kui Meriti senised omanikud otsustasid ettevõttest lahkuda, tehti nende poolt mulle ettepanek asuda 2021. aasta algusest Merit Aktiva arendusjuhiks. Seni oli arendusjuht olnud Kaja Kert ja mina tema abiline. Tänu Kaja toetusele ja julgustusele otsustasin selle väljakutse vastu võtta. Kindlasti oli minus esialgu ebakindlust, sest tegemist oli ja on endiselt kõige populaarsema majandustarkvaraga Eesti turul ning lisaks Eesti arendustiimile tuleb juhtida ka Poola meeskonda, kus kultuur on hoopis teine ning turutunnetuseks ja seadusemuudatustega kursis olemiseks tuleb usaldada kolleege,“ on uus ametikoht olnud Margus Killi jaoks väljakutseid pakkuv, kuid põnev. Kindlasti ei kahetse ta seda sammu, sest teha on ju nii palju!

Aeg muudab ettevõtet ja eesmärke

Loomulikult on aastast 2007 muutunud nii ettevõttes kui valdkonnas mõndagi. Isegi viimase paari aastaga on muutunud palju. Marguse sõnul oli tollal, kui ta arendusjuhiks sai, ettevõtte ja programmi suund ja siht teada. „Selleks on luua parimat ja samas ka lihtsamat ning kasutajasõbralikumat tarkvara raamatupidamise ja palgaarvestuse tegemiseks. Keerukust lisab töösse tarkvara kohandamine Poola turu jaoks. Aga ka Poolas olime juba enne minu arendusjuhiks saamist liikumas stabiilselt kliendibaasi suurendamise suunas,“ oli toona Marguse jaoks selge, kus suunas edasi liikuda soovitakse.

Täna lisab ta varasemale juurde, et kui alati on olnud majandustarkvara peamiselt raamatupidaja töövahend, siis tänasel päeval liigutakse selles suunas, et ettevõtja saaks ise oma raamatupidamise tegemisega hakkama. „Kindlasti jäävad ka tulevikus alles raamatupidajad ja raamatupidamisbürood, aga kogu selle sektori suund on liikumas järjest enam automatiseerimise suunas. See annab raamatupidajatele rohkem aega tegeleda andmete analüüsi ja ettevõtjale vajaliku info andmisega,“ on Margus Killi sõnul raamatupidaja töö iseenesest muutumas ning eesmärgiks üha vähem aega kulutada mehaanilisele andmete sisestamisele. Raamatupidajate tööaeg peaks kuluma hoopis olulisemale!

„Ei raamatupidaja ega ettevõtja peaks tegelema andmete sisestamisega. Selle peab nende eest ära tegema programm. Merit Tarkvara on selles osas olnud alati teenäitaja. Meie tarkvarad on liidestatud Maksuametiga, pankadega ja e-arve operaatoritega. Kõike seda ikka selleks, et kasutaja ei peaks andmeid mitmes erinevas keskkonnas uuesti sisestama ning saaks töö hõlpsamini tehtud,“ selgitab ta, lisades, et kui keegi on juba müügiarve kuskil tarkvaras sisestanud, siis arve saaja ei peaks seda uuesti tegema. „Kahjuks ei ole e-arved ikka veel nii laialt levinud, kui meie ettevõte seda oma visioonis näeb ja soovib. Kui operaatorite kaudu saadetavad e-arved on tasulised, siis meie pakume oma kasutajate vahel e-arve saatmist tasuta. Kahjuks on ainult 14% aktiivsetest firmadest selle aktiveerinud. E-arvena väljastati näiteks 2023. aasta veebruaris ainult 7% kõikidest väljastatud müügiarvetest,“ loodab arendusjuht, et see olukord siiski aja jooksul paraneb.

Tiim on väike, aga tubli!

Oma kolleegidest rääkides ei ole Margus kiitusega kitsi. Eks ole see ka õige, sest parimad tulemused saavutatakse üheskoos edasi liikudes ja tegevusi planeerides. Merit Aktiva arendustiim on suhteliselt väike. Eestis on neli arendajat ja lisaks Aktiva peakonsultant, kes on Marguse abiline ja käepikendus arenduse ja klienditoe vahel. Poolas on Merit Aktiva arendustiimis 2 inimest - samuti üks arendaja ja peakonsultant, kelle abiga püütakse sealsel turul üha aktiivsemalt tegutseda.

„Väikese meeskonna eelis on see, et saame omavahel kõik olulised probleemid läbi arutatud ja see aitab paremaid lahendusi leida. Loomulikult on hea programmi loomise eelduseks kogu Meriti tiim. Kindlasti ei saaks me hakkama oma suurepärase klienditoeta, kelle poolt tulev signaal on oluline ka arenduste tegemisel, sest nemad on ju esimene lüli klientide soovide vahendamisel,“ tõdeb Margus.

Tulevik toob tema sõnul nii valdkonnale kui ettevõttele kaasa üha rohkem automatiseerimist ja liidestusi erinevate süsteemide vahel. „Oleme tänasel päeval teadlikult arendanud meie tarkvara API liidestust ning liigume sellega jätkuvalt edasi,“ tõdeb ta, et töö klientide rahulolu nimel ei lõpe kunagi.

„Kuna meie API on kõigile tasuta kasutatav, siis ootame programmiga liidestusi tegema kõiki, kes sellest vähegi huvitatud on. Olgu need siis erinevad e-poodide platvormid või muud spetsialiseeruvad tarkvarad, näiteks laoarvestuse tarkvarad. Püüame jääda jätkuvalt oma peamiste liistude ehk eelkõige missiooni juurde olla hea raamatupidamise tarkvara ja mitte minna erinevate harudega liiga spetsiifiliseks. Soovime propageerida e-arvete kasutuselevõttu,“ lisab ta.

Poola turul tegutsemine on Marguse sõnul muidugi omaette väljakutse. „Kuna Poola riik on samuti kehtestamas e-arvete kohustuslikkust nagu see on juba täna meie avalikus sektoris, siis kindlasti on sealne e-arvete kasutuselevõtt meile oluline väljakutse. Soovime lähema aasta jooksul kasutusele võtta Euroopa e-arvete standardi, kuna Eesti on otsustanud e-arve standardi arendamise ja täiendamise lõpetada. See omakorda tingib vajaduse liidestuda PEPPOLi andmevahetusvõrgustikuga. Lisaks oleme seadnud endale eesmärgiks muuta klientide suhtlust meiega senisest veelgi lihtsamaks ja sujuvamaks. Selleks oleme asunud arendama iseteenindusportaali, kus kasutajad saavad ülevaate oma arvetest ja tasumistest ning teha seal kiirelt ja mugavalt erinevaid litsentsidega seotud muudatusi,“ tõdeb arendusjuht, et tööpõld on lai ning väljakutseid jagub nii lähemaks kui kaugemaks tulevikuks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700