Autor: Anti Saluneem, reklaamkingituste agentuuri Logotrade juht • 3. mai 2021

Loodussõbralik firmakingitus – on see võimalik?

Tänapäeval on ilmselt vähe inimesi, kes poleks vahel mõelnud, et lõputu uute asjade soetamine ja prahi juurdetootmine ei ole eriti jätkusuutlik tegevus. Järjest rohkem mõeldakse oma valikuid läbi, et need oleksid keskkonnasõbralikud. Väiksed sammud võivad viia suurte muutusteni. See kehtib ka reklaamkingituste valdkonnas.
Loodussõbralik firmakingitus – on see võimalik?
Foto: Logotrade

Praktilisi kingitusi, nagu pastakad ja kohvikruusid kasutatakse harilikult ikka, kuid palju on ka selliseid tooteid, mis rändavad kohe kuhugi sahtlinurka või riiulisse tolmu koguma või otse prügikasti. Kuidas seda vältida ja teha loodussõbralik kingivalik?

Meie elukeskkond ja planeedi tulevik on meie endi kätes

Võtmeküsimuseks on vastutuse tunnetamine – kuidas meist igaüks oma igapäevaste valikutega saab mõjutada keskkonna tervist?

Tarbeesemeid, asju ja kingitusi tuleks valida hoolikalt, pigem rõhuda kvaliteedile ja firmakingituste puhul tasuks kindlasti pidada nõu ka kingiekspertidega, kellel on olemas taustainfo ja teadmine nii toodete päritolu kui ka valmistamismeetodite kohta.

Loodussäästlikest materjalidest firmakingituste valik on tänapäeval lai.

Siia kuuluvad:

* naturaalsetest materjalidest tooted, näiteks puidust esemed, eriti just kiiresti kasvavast bambusest erinevad reklaamtooted: märkmikud, termosed, pastakad, lõikelauad, samuti villavildist poekotid, sussid, mobiilitaskud jne.

* taaskasutatud materjalidest kingitused, näiteks kõik ümbertöödeldud plastikust reklaamtooted: vihmavarjud, nokamütsid, ostukotid, seljakotid jmt, aga ka puuvillatööstuse jääkidest ja äravisatud tekstiilidest valmistatud t-särgid, pusad, sviitrid või siis kokkukogutud vanade piimapakkide kartongist tehtud pastapliiatsid.

* orgaanilistest jäätmetest tehtud esemed. Tänapäevaseid tehnoloogiaid kasutades saab toiduainetetööstuse jääkidest valmistada kõikvõimalikke asju. Nisuõlgedest ja riisikestadest tehakse märkmikukaasi ja päikeseprille, äravisatud kohvipurust saab toredad tassid, termostopsid ja pliiatsid. Elevandikakast tehtud paberist tehakse vahvaid kinkekotte, suhkru tootmisel järele jäävast suhkruroost aga ägedaid joogipudeleid, samuti saab nahka meenutavat materjali õunakoortest, millest valmistatud kosmeetikakotid on iga ökoinimese unistus.

Valides kingituseks või firmameeneks loodussäästlikult valmistatud asju astumegi järk-järgult neid väikesi samme, mis aitavad kaasa meie ühise looduskeskkonna hoidmisele ja parema maailma loomisele.

Reklaamkingituste trendid on pidevas muutumises

Olles pikka aega valdkonnas töötanud, olen ka ise korduvalt end leidnud mõtlemas, milline on reklaamkingituste keskkonnamõju tegelikult. Siiani on mind lohutanud mõte, et aitame firmakingituste abil ettevõtetel paremini oma tooteid ja teenuseid turundada, mis on ka tõsi, kuid pole kahtlustki, et sedasi soodustame ületarbimist ja -tootmist. Ärikingitustena uusi innovaatilisi reklaamtooteid müües aitame neil jõuda inimesteni, panustades sedasi meie ühisesse arengusse, kuid samal ajal jätame ka suure ökoloogilise jalajälje.

Hea meel on aga märgata järjest suuremaid muutusi firmakingituste valdkonnas. Märksõnadeks on nüüd personaalsus ja praktilisus. Uudsed andmekogumisvõimalused ja andmeanalüüs annavad võimaluse pakkuda klientidele täiesti personaalseid sõnumiga meeneid kõige sobivamal ajal. See on kindlasti lähiajal tänu 3D-printerite levikule tõusev kingitrend.

Järjest saab hoogu juurde biosobivate ja biolagunevate materjalide kasutamine ka reklaamtoodete valdkonnas. Näiteks biolaguneva korpusega mälupulk ja veebikaamera kate aga ka rohukõrtest märkmik või maisiõlgedest sussikott, mis komposteeruvad kenasti ega jää prahina aastateks keskkonda reostama. Oluline on, et teadussaavutustega suudaks sammu pidada ka meie mõtlemine ja et reklaamkingituste valikul teeksime teadlikke otsuseid.

Loodussääslikud kingivalikuid sünnivad koostöös eksperdiga

Keskkonnateadlikud lahendused ei olegi nii keerulised. Lihtsalt on vaja avatumalt ringi vaadata ja mõelda originaalsemalt.

Kilepakendite asemel võib kasutada paberist või kartongist kinkepakendeid, plastikust joogipudelite asemel klaasist joogipudeleid. Pidulikel puhkudel võib plastikust joogikõrred asendada pilliroost, nisust või bambusest kõrtega. Plastist lõikelaudu asendavad puidust lõikelauad, plastikust kaantega märkmikke aga korgist, kohvipurust või muust taimset päritolu toormest valmistatud märkmikud. Kui plastik materjalina on möödapääsmatu, siis tasub eelistada taaskasutatud plastikust tooteid.

Õnneks on loodushoidlik mõtlemine saavutamas järjest enam kandepinda. Eestiski on palju keskkonnateadlikke ja tulevikku vaatavaid ettevõtteid, kelle kingieksperdid on pädevad teid toodetevalikul nõustama ka loodussõbralikkuse seisukohast.

Logotrade laiast kingivalikust leiate hulgaliselt ökotooted, alustades loodussäästlikult valmistatud tekstiilidest ja lõpetades ehedast puidust või mõnest muust looduslikust materjalist tehtud esemetega, mida saab puhta südamega osta ja kinkida.

Tutvu suure loodussõbralike firmakinkide valikuga ning küsi lisa: www.logo.ee

Anti Saluneem, Logotrade'i reklaamkingituste agentuuri tegevjuht ja omanik

1 KINGISOOVITUS!

Chipolo One

Bluetooth-võtmeotsijate uue põlvkonna esindaja, mis on valmistatud ümbertöödeldud ookeaniprügist.

Chipolo Ocean võtmehoidja on valmistatud ookeanist väljapüütud vanadest kalavõrkudest. Tehnika viimane sõna - Bluetooth-võtmehoidja Chipolo One Ocean Edition aitab teil koos nutiseadmega üles otsida kõik kadunud asjad, millega annate ka oma panuse sotsiaalse ettevõtte Oceanic Global tegevusse.

2 KINGISOOVITUS!

BE O suhkruroost joogipudel

Vaat see on pudel!

See suhkrumagus joogipudel on tehtud toornafta asemel hoopis suhkruroost. Pudel on osadeks lahtivõetav, mis hõlbustab selle puhastamist. Ei sula suus ega ka nõudepesumasinas. 100% korduvkasutatav. Sinu valik!

Joogipudel logoga
Foto: Logotrade

3 KINGISOOVITUS!

Flip Flop plätudest võtmehoidja

Vali kas süda, hai, delfiin, vaal või hüljes!

Suur osa maailma rahvastikust käib rigi poüuretaanist plätudes. Sellised jalatsid on odavad aga mitte keskkonnasõbralikud. Mis tähendab, et suur osa kantud plätudest lõpetab looduses või ookeanis. Rannale uhutud plätud korjab kokku Ocean Sole – keskkonnaorganisatsioon, mis on pühendunud rannikualade prügist puhastamisele, plastiku ümbertöötlemisele, pakkudes tööd kohalikele elanikele.

Reklaamtooteid saab valmistada nii äravisatud kohvipurust, elevandikakast, suhkruroost kui nisufiibrist.

Võtmehoidja vanadest plätudest
Foto: Logotrade
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700