Autor: Raamatupidaja.ee • 16. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti majandusolukord on hea, kuid tähelepanu on tulevikul

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) eelmise aasta IV kvartali analüüsi tulemusel on majandusolukord hea, kuid prognoositakse majanduskasvu aeglustumist.
EKI analüüsi tulemusel on majandusolukord hea
Foto: pixabay

Kui eelmisel aastal oodati 3,6%-list majanduskasvu, siis selleks aastaks prognoositud kasv on 0,3% võrra väiksem. Majanduskasvu toetab jätkuv tööhõive, palga kasv ning kodumajapidamiste jõukuse suurenemine. Kolme suurema majandusprobleemina tuuakse taas välja oskustööjõu puudus, vähene innovatsioon ja ebapiisav konkurentsivõime.

Eelmise aasta viimase kvartali statistilised andmed näitavad, et 94% küsitletud ekspertide hinnangul on majanduse olukord hea. Positiivne hinnang on üle 80% püsinud juba 6 kvartalit järjest.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammisti sõnul tuleb hoida pilk peal tuleviku väljavaadetel. „Kuigi Euroopa Liidus on töötus mõõtmisajaloo madalaimal tasemel, siis on riske, millele peame tähelepanu pöörama. Aktsiaturud on muutunud ebastabiilsemaks, ebastabiilsus püsib rahvusvahelistes kaubandussuhetes ja riske lisab ka Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust ilma vastavasisulise leppeta,“ sõnas minister.

Eratarbimise olukord on jätkuvalt hea. Palgakasv püsib kiirena ning prognoositakse keskmise palga tõusu kuni 1380 euroni. Ühtlasi ootavad eksperdid mitmes valdkonnas hinnatõusu aeglustumist. Viimastel kuudel on naftahinnad maailmaturul oluliselt langenud ning samuti ei ole näha olulisi kodumaiseid tegureid, mis suurendaks hindu. Hindade tõusu ei prognoosinud küsitletud ekspertidest ükski.

Hinnangud pere majandusolukorrale pole viimase aastaga oluliselt muutunud. Suurem osa peredest (57%) hindas detsembris, et nende majanduslik olukord on sama kui oli aasta tagasi. Majandusolukorra paranemist viimase aasta jooksul tundis 22% peredest ja halvenemist 21% peredest.

Ettevõtete toodangu suurenemist toetavad soodsad rahastamistingimused ja kasumlikkuse kasv. Samas on aga ka juba esimesi andmeid selle kohta, et välisnõudluse kasv on aeglustumas. „Kuigi novembris tegi Eesti kõigi aegade rekordi ühe kuu ekspordimahus, siis impordi kasv aeglustus. See tähendab, et ka imporditavast kaubast ja toormest sõltuvate sektorite kasv võib tulevikus aeglustuda,“ märkis minister Tammist.

IT-ettevõtete turuolukord on jätkuvalt soodne. Nende kasuks töötab järjepidev nõudluse ja teenuse müügi kasv, mis jätkub ka lähikuudel. IT-ettevõtete äritegevust piirab vajaliku kvalifikatsiooniga tööjõu puudus. Viimasel 3 kuul leidsid siiski 35% IT-ettevõttetest töötajaid juurde.

Allikas: Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700