Autor: Raamatupidaja.ee • 9. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Allkirjastamiseks tuleb uuendada tarkvara

Jaanuarist saavad arvutikasutajad digiallkirju anda üksnes ID-kaardi uue tarkvaraga DigiDoc4, mis avaldati esmakordselt möödunud aasta juulis. ID-kaardi tarkvara peavad uuendama kõik need, kes pole arvuti pakutud uuendust seni vastu võtnud.
Foto: RIA

Vana DigiDoc tarkvaraga ei saa enam dokumente allkirjastada, samuti ei toeta vana DigiDoc uut ID-kaarti, mida Politsei- ja Piirivalveamet väljastab alates 3. detsembrist. Uuendus ei puuduta e-teenustesse sisselogimist ega seal allkirja andmist. Uuendada on vaja tarkvara, millega allkirjastada dokumente.

Senise DigiDoc3 asendamiseks DigiDoc4-ga tuleb nõustuda arvuti pakutava uuendusega või laadida uus tarkvara alla SIIT ning jälgida juhiseid.

DigiDoc4 Klient on uuenenud ID-kaardi rakendus, milles saab teha kõiki ID-kaardiga seotud toiminguid: anda digiallkirja, krüpteerida dokumente ning vahetada PIN-koode. Uues tarkvaras on senise BDOCi asemel uus vaikimisi dokumendiformaat – rahvusvaheliselt tunnustatud ja kasutatud formaat ASICE.

Lisaks on uus tarkvara saadaval ka nutiseadmes ehk mobiilirakendusena, mille saab alla laadida App Store'ist (iOS) või Play Marketist (Android) märkides otsingusõnaks „RIA Digidoc”. Nii nagu tavaarvutis, saab ka nutiseadmes äppi kasutades dokumente avada, allkirjastada ning krüpteerida.

Selleks, et nutiseadmes ID-kaardiga toiminguid teha, tuleb kasutada spetsiaalseid kaardilugejaid. Mobiil-ID kasutamise puhul eraldi seadmeid vaja ei ole.

DigiDoc klienttarkvara on kasutusel ligikaudu 600 000 arvutis, igal kuul antakse tarkvara abil üle poole miljoni digiallkirja.

ID-kaardi tarkvara ja kasutamise kohta leiab täiendavat infot SIIT. ID-kaardi abiliini number on 666 8888 ja kõnedele vastatakse tööpäeviti kell 8–19.

Toetatud operatsioonisüsteemid:

Windows 7 SP1 32bit ja 64bit

Windows 8.1 32bit ja 64bit

Windows 10 32bit ja 64bit

Mac OS X 10.11, 10.13, 10.14

Ubuntu 16.04 (LTS) 32bit ja 64bit, 18.04 (LTS) 64bit, Ubuntu 18.10

Windows Server 2008 R2

Windows Server 2012

Windows Server 2016

Android: Versioon 5.0 ja uuemad

iOS: Versioon 11.0 ja uuemad

Allikas: Riigi Infosüsteemi Amet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700