Autor: Raamatupidaja.ee • 8. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käibemaksu deklareerimise muudatused

Laienes isikute ring, kellel on õigus deklareerida kauba importimisel tasumisele kuuluvat käibemaksu käibedeklaratsioonil ning tulemas on muudatused kütuse importimisel.
Importimisel tasumisele kuuluva käibemaksu muudatused

Käibemaksuseaduse §-s 38 on sätestatud käibemaksu tasumise kord ja importimisel tasumisele kuuluva käibemaksu käibedeklaratsioonis deklareerimise õiguse kasutamise tingimused. 2019. aasta 1. jaanuaril ja 1. veebruaril jõustuvad käibemaksuseaduses muudatused, millega laiendatakse impordi käibemaksu käibedeklaratsioonil deklareerimise õigust omavate isikute ringi ja lihtsustatakse selle õiguse kasutamise tingimusi.

Kõige olulisem muudatus on see, et alates 1. jaanuarist 2019 saavad muude nõutavate tingimuste täitmisel impordi käibemaksu käibedeklaratsioonil deklareerimise õiguse ka need maksukohustuslased, kelle eelneva 12 kuu kogukäibe hulgas puudus 0% käibemaksuga maksustatav käive. Kuni 2018. aasta lõpuni ei saa impordi käibemaksu käibedeklaratsioonis deklareerimise õigust kasutada maksukohustuslased, kelle viimase 12 kuu kogukäibest on olnud nullmääraga maksustatud alla 50%.

Teise muudatusena jäetakse alates 1. jaanuarist 2019 seadusest välja nõue, et impordi käibemaksu käibedeklaratsioonis deklareerimise õiguse saamise ühe tingimusena peavad kõik maksukohustuslase viimase 12 kuu maksudeklaratsioonid olema esitatud elektrooniliselt. See nõue enam ei ole asjakohane, sest maksudeklaratsioone valdavalt esitataksegi elektrooniliselt.

Nimetatud muudatuste valguses tuleb siiski arvestada, et impordi käibemaksu käibedeklaratsioonil deklareerimise õiguse kasutamiseks peab olema täidetud kolm tingimust, mida 1. jaanuarist 2019 ei muudeta:

1. isik peab olema käibemaksukohustuslasena registreeritud järjestikku vähemalt eelnevad 12 kuud,

2. tal ei ole eelneva 12 kuu jooksul olnud tähtajaks esitamata maksudeklaratsioone ja

3. tal ei ole olnud eelneva 12 kuu jooksul maksuvõlga.

Veel jõustub 1. veebruarist 2019 impordi käibemaksu käibedeklaratsioonis deklareerimise õiguse kasutamise lihtsustus nendele käibemaksukohustuslastele, kes on kütuse müüjad vedelkütuse seaduse tähenduses – ja seda just kütuse importimisel. Kui sellisel isikul on kütuse importimisel tagatise esitamise kohustus, siis tema saab kütuse importimisel impordi käibemaksu käibedeklaratsioonis deklareerimise õiguse ka siis, kui ei vasta käibemaksuseaduse § 38 lõikes 21 loetletud nõuetele.

Allikas: Maksu- ja tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700