Ulatuslikud tulumaksuseaduse muudatused

Deloitte Advisory maksunõustaja Tõnis Elling
Deloitte Advisory maksunõustaja Tõnis Elling

Tulumaksuseadus muutus eelmisel aastal ning muudatusi on jõustumas veel käesoleval ja järgnevalgi aastal. Deloitte Advisory maksunõustaja Tõnis Elling kirjeldab saabuvaid muudatusi ning nende vajalikkust.

Riigikogu võttis 12.12.2018. vastu tulumaksuseaduse (TuMS) muudatused, millega võetakse üle üldine kuritarvituste vastane reegel, tulumaks lahkumisel ja välismaiseid kontrollitavaid äriühinguid käsitlevad eeskirjad ning reguleeritakse ülejääva laenukasutuse kulu maksustamist. Seaduse erinevad punktid jõustuvad erinevatel aegadel. Osasid punkte rakendatakse tagasiulatuvalt alates 1. jaanuar 2018 (need on redaktsioonilised täpsustused juba kehtinud muudatustele), osa jõustub 1. jaanuar 2019, osa 1. juuni 2019 ja osa 1. jaanuar 2020.

Muudatustega võetakse TuMS-i üle nõukogu direktiiv (EL) 2016/1164, millega nähakse ette siseturu toimimist otseselt mõjutavate maksustamise vältimise viiside vastased eeskirjad. Muudatuse eesmärk on vähendada nii Eesti äriühingute võimalusi Eestis teenitud kasumi maksustamisest kõrvalehoidumiseks, kui ka mitteresidentide võimalusi Eesti tulumaksusüsteemi kasutamisel oma maksukohustuse vähendamiseks. Lisaks direktiivi ülevõtmisele viiakse TuMS § 311 lõige 3 kooskõlla Euroopa Kohtu 9. veebruari 2017. a otsusega kohtuasjas C-283/15, mille kohaselt peab liikmesriik võimaldama mitteresidendist füüsilisele isikule teha kõiki mahaarvamisi proportsionaalselt Eestis teenitud tulu osakaaluga mitteresidendi maailmatulus. Enne muudatuse jõustumist said füüsilisest isikust mitteresidendid, kes teenivad vähem kui 75% oma maksustatavast tulust Eestis, proportsionaalselt maha arvata üksnes maksuvaba tulu.

Uus seaduse redaktsioon sisaldab ka tehnilisi muudatusi, mille eesmärk on täpsustada ja selgitada 2018. aasta 1. jaanuaril jõustunud maksuvaba tulu arvutamise ning krediidiasutuste avansiliste maksete mahaarvamise korda. Neid muudatusi rakendataksegi tagasiulatuvalt 2018. aasta 1. jaanuarist.

Seaduse seletuskirja kohaselt on muudatused vajalikud, sest seni ei olnud Eestis direktiivist tulenevaid maksudest kõrvalehoidumise sätteid, välja arvatud tulumaks püsivast tegevuskohast mitterahalises vormis kasumi väljaviimise puhul. Uue seaduse redaktsiooniga rakendatav direktiiv on suunatud maksudest kõrvalehoidumise tehingutele, mis on levinud eelkõige nn traditsioonilises ettevõtte tulumaksu süsteemis, kus toimub jooksev kasumi maksustamine. Seetõttu võitleb näiteks rakendatavas direktiivis ülejääva laenukasutuse kulu maksustamise reegel skeemiga, mille raames võetud laenude intresside maksmisega vähendatakse kasumit ning viiakse raha maksuvabalt riigist välja. Teadupärast Eestis jooksvat kasumit ei maksustata.

Seletuskiri rõhutab, et tulenevalt Eesti ettevõtte tulumaksu süsteemi eripärast on meil kirjeldatud olukorra asemel levinud hoopis skeem, kus raha viiakse maksuvabalt riigist välja laene andes. Sellise skeemi vastu on sätestatud juba alates 01.01.2018 TuMS § 502. Muudatused on ulatuslikud ja nende käsitlemine on mõistlik edaspidi osade kaupa.

Osale arutelus

  • Tõnis Elling, Deloitte Advisory maksunõustaja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Tarkvararobootika ja tööprotsesside automatiseerimine – millal see läbimurde saavutab?

Olles kuulnud tarkvararobootikast ja tööprotsesside automatiseerimisest (robotic process automation, RPA), hakkavad ettevõtted sageli mõtlema, kas peaks eelistama RPAd praeguste süsteemide uute funktsioonidega värskendamise või integreeritud lahenduste loomise asemel.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad