12. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulevikus raamatupidaja ametinimetus kaob

Detsembrikuu on hea aeg vaadata aastale tagasi ja mõelda, mis sai tehtud hästi ja mida saaks peagi algaval uuel aastal teha paremini. Küsisime Aasta raamatupidaja tunnustuse saanud Helena Kobinalt, milline võiks olla raamatupidaja roll tulevikus ja milleks peaksid ettevõtted valmistuma.
Aasta raamatupidaja Helena Kobin: tulevikus raamatupidaja ametinimetus kaob
Foto: scanpix

Helena töötab ettevõttes Grow Finance, mis kuulub rahvusvahelisse finantsteenuseid pakkuvasse firmade ühendusesse GGI. Esimese 100% paberivaba raamatupidamis-büroona Eestis, kinnitavad nad, et ettevõtted, kes juba e-arveid kasutavad, PDF- ja paberarvetele tagasi minna ei taha. Helena ütleb, et nad soovivad luua ettevõtetele vabadust keskenduda oma põhitegevusele ja vähem raamatupidamisele.

Kui pikk on Sinu kogemus raamatupidamise valdkonnas?

Aastal 2013 assisteerisin ühe toitlustusettevõtte pearaamatupidajat, siis sain oma esimese kogemuse. Tervikliku pildi raamatupidamisest aga sain, kui liitusin Grow meeskonnaga 2015 aastal. Ajas mõõtes ei ole mu kogemus küllaltki suur, kuid usun, et ajast olulisem on teadmised, mis olen suutnud nende aastatega ammutada.

Millal said aru, et raamatupidamise on see mis Sind huvitab?

Kui aus olla, siis valisin koolis selle eriala, sest ei osanud mitte midagi muud valida sel ajal. Lõpetades keskkooli ei olnud mul õrna aimugi, et mis oleks see minu erialane kutsumus. Koolis on alati matemaatika ja loogika olnud minu jaoks keerulised ja ka Majanduskoolis surusin lihtsalt hambad ristis läbi, et saaks kooli lõpetatud. Ma arvan, et tõeline arusaam tuli siis kui Grow-ga liitusin. Seal mõistsin, et raamatupidamine on tegelikult väga põnev ja need pidevad väljakutsed ongi see, mis mulle selle töö juures meeldib. See tunne, et sul on iga päev võimalus areneda, iga päev võimalus õppida midagi uut, iga päev olla enda töös parem ning efektiivsem, tekitab minus adrenaliini.

Mida tähendab Aasta raamatupidaja tunnustus?

Minule oli juba see ülim tunnustus, kui sain teada, et mu töökaaslased olid mind kandidaadiks esitanud. See tekitas tunde, et olen enda töökohal nüüd küll kõik saavutanud, sest teades, kui andekate raamatupidajate kõrval on mul võimalus tööd teha, siis selline tunnustus enda tiimilt tekitas tõeliselt ägeda ning tänuliku tunde. Olen enda loomult vägagi tagasihoidlik inimene ja Aasta raamatupidaja tiitel oli minu jaoks uskumatu ja ka südantliigutav. Isiklikul tasandil see tunnustus andis mulle meeletu motivatsiooni, et ka tõesti olla antud tiitli vääriline. Mina tänan.

Millised oleksid soovitused algajale raamatupidajale?

1) Tunne huvi - analüüsi arveid, paku välja võimalusi tulemuste parandamiseks, osuta tähelepanu kitsaskohtadele (ehk ühesõnaga muuda ennast hädavajalikuks);

2) Mõtle väljaspool raame – ära lase end tavapärastel ootustel piirata ja keskendu sellele, mis Sind “keskmisest” raamatupidajast eristada võiks;

3) Sõnasta oma visioon – nii on selgem see, kuhu suunas Sa liigud ja kas see on see mida soovid;

„Tore on näha, et raamatupidajate tööd väärtustatakse üha enam ja mõistetakse, et raamatupidaja pole andmesisestaja, vaid strateegiline partner ettevõtte finants- või tegevjuhile. Seda enam kui tehnoloogilised lahendused manuaalse töö automatiseerimiseks on juba aastaid olemas. Nii saame ka meie Omniva Arvekeskuses panustada targemate töökohtade loomisel.“

4) Õpi edasi - finantsvaldkonna ameteid iseloomustab ümbritseva keskkonna pidev muutmine; lisaks oma valdkonnaga kursis olemisele tasub aga silma peal hoida ka sellega külgnevatel erialadel, kust oma teenuste “paketti” midagi juurde napsata.

Kuidas on raamatupidaja töö muutunud võrreldes ajaga kui alustasid?

Siinkohal peakski üheks suurimaks muutuseks nimetama paberivaba raamatupidamist ja kõikvõimalike tehniliste lahenduste rakendamist raamatupidaja töös, et enamus käsitööst automatiseerida või hoopis kaotada. Leian, et väga suures ulatuses on lihtne andmesisestus kadunud raamatupidaja igapäeva tööst ja see on asendunud pigem kontrolliga tarkvara ja robotite töö üle. See on omakorda ka andnud raamatupidajale aja ning võimaluse areneda mitmekülgsemaks ning olla mitte lihtsalt raamatupidaja, kes sisestab arveid, esitab deklaratsioone ning ajab tšekke taga, vaid olla raamatupidaja, kes on ettevõttele ka oluliseks väärtuseks – näeb erinevaid kitsaskohti, analüüsib, annab nõu ning leiab võimalusi, kuidas ettevõttel aidata kasvada.

Kuhu viib tulevik?

Ideaalses maailmas oleks kindlasti ühtne arvete käsitlemise platvorm absoluutselt kõikidel riikidel ning ühtegi arvet kuhugi sisestama ega töötlema ei peaks. Tulevikus võiks olla robotid nii võimekad, et on võimelised erinevaid arvete formaate ise muutma vastavaks, et need oleksid masinloetavad ka kõikidele teistele osapooltele ning samas suudavad ka ühilduda erinevate tarkvaradega hõlpsalt. Ainukeseks vaevaks jääks raamatupidajal arve kinnitamine. Samuti unistan ka sellest, et kaovad kõik tšekid ja kõikvõimalikud paberkandjal dokumendid võiks lausa keelatud olla.

Milline roll on tulevikus raamatupidajal?

Tulevikus minu hinnangul raamatupidaja ametinimetus kaob. Selle asemel on tegu tarkvara vastutaja, robotite õpetaja ja andmete analüüsijaga ehk niiöelda tõlgiga. Tuleviku „raamatupidaja“ roll ettevõtte juhtimisel muutub oluliselt suuremaks ja praegune individuaalne töö muutub pigem tiimitööks, et erinevaid finantstoiminguid efektiivselt juhtida.

Millisteks muudatusteks peaks ettevõtted valmis olema?

Tänapäeva kiiresti arenevas digitaalses maailmas jääb tihti tunne, et varsti ei olegi raamatupidajat vaja. Hea raamatupidaja peab olema võimeline kiiresti kohanema uutes olukordades ja pidevalt ammutama uusi teadmisi, mis aitavad hoida raamatupidaja väärtust ning eelist roboti ees. Näen, kuidas mu töö iga aastaga muutub ja sellepärast julgustan kõiki raamatupidajaid ennast pidevalt arendama, et olla kursis tänapäeva IT-lahendustega.

Helena rõhutab, et raamatupidamise efektiivselt korraldamisel ei piisa ainult heast tarkvarast – vaja on häid inimesi, tegelikult lausa meeskonda. Raamatupidajat valides või raamatupidajana töötades peab mõtlema ka suuremast pildist ning võimalustest, kuidas raamatupidaja saaks olla ettevõtte juhtimisel ja kasvamisel kaasatud.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700