Autor: Raamatupidaja.ee • 12. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööjõuprognoos aastani 2026

OSKA tööjõuprognoosi järgi töötajate arv järgmise kaheksa aasta jooksul ei vähene, kuid selle eelduseks on tööea pikenemine, tööturul aktiivsete osakaalu kasv ning positiivne ränne.
Aastani 2026 jääb töötajate arv Eestis samaks
Foto: scanpix

Uuringu ühe autori, OSKA vanemanalüütik Siim Kruselli sõnul töötavad inimesed üha kõrgema eani, tööturul aktiivsete osakaal kasvab ning ka sisserändajaid on viimastel aastatel olnud rohkem kui lahkujaid. „Samade arengute jätkudes suudame lähitulevikus säilitada praeguse hõivatute arvu, sest ka tööealise elanikkonna vähenemine lähiaastatel aeglustub“, selgitas Krusell.

Uuringust selgub, et töötajate arv oli 2017. aastal viimase majandusbuumi rekordhõivega sama vaatamata sellele, et 15-74-aastasi oli eelmisel aastal ligi 70 000 võrra vähem kui 10 aastat varem. Töötajate arv ja hõivemäär on enim kasvanud just üle 50-aastaste seas.

Viimastel aastatel on sisserändajaid olnud rohkem kui lahkujaid, mistõttu on rahvaarv kasvanud hoolimata negatiivsest iibest. Tugeva panuse on andnud ka Eesti kodanike tagasiränne välismaalt, eelkõige Soomest.

Uuringu järgi kasvab töökohtade arv eelkõige tehnoloogiaga seotud aladel ning tervishoius ja sotsiaaltöös. Vanuse tõttu tööturult lahkujatest on vaja enim asendada aineõpetajaid, koolide ja lasteaedade tugispetsialiste, meditsiiniõdesid, hooldustöötajaid, ehituse oskustöötajaid ja mootorsõidukite juhte. Töötajate arvu langust prognoositakse avalikus halduses, jaekaubanduses, põllumajanduses, tekstiili-, rõiva- ja nahatööstuses ning veonduses ja laonduses.

Ülevaate uuringu olulisematest tulemustest leiad SIIT.

Uuringu „Eesti tööturg täna ja homme 2018“ leiad SIIT.

OSKA uuring „Eesti tööturg täna ja homme 2018“ annab ülevaate Eesti tööturu olukorrast ning tööjõu- ja sellest tulenevast koolitusvajadusest aastani 2026. Tegemist on iga-aastase uuringuga, mille koostab sihtasutus Kutsekoda koos Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ning Töötukassaga.

Tuleviku tööjõu- ja oskuste prognoosisüsteem OSKA koostab aastaks 2020 kõigil elualadel Eesti tööjõu- ja oskuste vajaduse prognoosid ning võrdleb neid pakutava koolitusega kutse- ja kõrghariduses ning täiendõppes.

OSKA uuringute koostamist korraldab SA Kutsekoda Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest.

Allikas: SA Kutsekoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700