Autor: Raamatupidaja.ee • 10. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

7 soovitust, kuidas olla peresõbralikum tööandja

Tänapäeval ootavad töötajad tööandjalt üha rohkem oma huvide ja eripäradega arvestamist, mistõttu on tööturul konkurentsieelis peresõbralikel tööandjatel, kes oma inimeste väärtusi jagavad. Sotsiaalministeeriumi laste ja perede osakonna peaspetsialist Laura Viilup jagab soovitusi, millele peaksid tööandjad tähelepanu pöörama, et olla peresõbralikumad.
Peresõbraliku tööandja meelespea
Foto: pixabay

Värba inimesi neid väärtustavalt ja läbimõeldult

Peresõbralik töökultuur algab peale juba uute töötajate värbamisest. Töökuulutused peaksid olema võimalikult detailsed ning kindlasti tuleks nendes välja tuua kõik väärtused, mis töökohal pakkuda on – palk, hüved, paindlik graafik, koolitusvõimalused jm.

Samuti on oluline kõiki kandidaate tänada ja neile tagasisidet anda. Lisaks võiks neilt omakorda küsida, kuidas nad tööandjat ja kandideerimisprotsessi hindavad.

Lähene töötajatele individuaalselt

Peresõbraliku tööandja tunnus on oma töötajate olemuse ja omadustega arvestamine. Selle asemel, et kõikidele töötajatele kehtestada üldine ametijuhend, tuleks inimestele individuaalselt läheneda ning luua neile rollikaart, mis arvestab nende eripäradega. Nii on töötajad motiveeritmad ja rahul ning sellest võidavad ka tööandjad.

Toeta töötajate arengut

Sotsiaalministeeriumi spetsialisti sõnul on inimeste jaoks üha olulisemad erinevad võimalused ennast harida ja täiendada – asuda õppima, käia koolitustel ning osaleda tööandja korraldatud harivatel organisatsioonisisestel ühisüritustel.

Töötajad hindavad juhti, kes võtab aega, et neid kuulata ja toetab nende arengut kui tarvis, näiteks pakub õpingute ajaks paindlikumat graafikut või võimalust distantsilt töötada.

Taga hea sisekliima

Peresõbraliku töökultuuri alustalaks on hea ja toetav sisekliima, mille tagavad toimivad sisekommunikatsioonikanalid, erinevad ühistegevused ja -üritused ning töötajate tunnustamine ja motiveerimine.

Hea sisekommunikatsioon aitab luua ja hoida ühtset töökultuuri ning ühised tegevused tugevdavad meeskonnatunnet ja töömotivatsiooni. Eriti oluline on see lastega töötajate jaoks, kui korraldatakse jõulupidusid, suvepäevi ja muid üritusi, kuhu on oodatud ka töötajate pered, sest muidu võivad nad tööalastest ühistegevustest kõrvale jääda.

Tunnusta oma töötajaid

Laura Viilupi sõnul peab paika ütlus, et tunnustus on heade tulemuste eeldus. Kui tööandja oma töötaja panust ja arengut hindab, motiveerib ta töötajat samal kursil jätkama ning ka edaspidi paremuse poole püüdlema. Töötajaid saab tunnustada mitmeti. Võrdselt olulised on nii töötajate meelespidamine olulistel tähtpäevadel nagu sünnipäev või lapse sünd kui ka tagasiside andmine ja erinevate preemiate jagamine.

Ole paindlik

Peresõbraliku tööandjana ole töötingimuste suhtes paindlik – seda hindavad eriti lastega töötajad. Samuti võimaldab üha rohkem tööandjaid oma töötajatele lisa haigus- ja puhkuspäevi, näiteks siis, kui laps läheb esimest korda lasteaeda või kooli.

Kui töötajatel on võimalus valida töötegemiseks endale sobiv aeg ja koht, on nad üldjuhul ka efektiivsemad ja motiveeritumad. Tänu peresõbralikule töökultuurile on parem nii töötaja kui tema pere elukvaliteet, mis tõstab töötaja õnnetunnet ja vähendab stressi, mis on oht töömotivatsioonile ja tervisele.

Panusta väliskommunikatsiooni

Peresõbraliku tööandjana on oluline oma tegemisi laiemalt erinevates kanalites tutvustada ning aktiivselt mainet kujundada. “Peresõbralikkus on töökoha valikul inimeste jaoks üha tähtsam ning hea väliskommunikatsiooniga saab tööotsijatele märku anda, et juhina väärtustad oma töötajate huve. Peresõbralikkus on täna tööturul suur konkurentsieelis,” kinnitas Viilup.

Allikas: tooelu.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700