Lugejad küsivad, asjatundjad vastavad

Lugejate küsimustele vastavad eksperdid
Lugejate küsimustele vastavad eksperdid

Raamatupidamise Praktiku lugejate küsimustele vastavad Deloitte Advisory ja Tööinspektsiooni nõustamistalituse eksperdid.

Ettevõte ostab renoveerimist vajava puidust kortermaja, renoveerib selle täielikult ja uuendab ka korterite plaane. Millistelt renoveerimisega tehtud kulutustelt tohib käibemaksu maha arvata ja kuidas peaks olema raamatupidamises kajastatud renoveeritud korterite müük?

Küsimusele vastab Deloitte Advisory juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling:

Sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus sõltub sellest, kuidas ja mille jaoks hakatakse neid kortereid hiljem kasutama. Küsimusest võib aru saada, et korterid müüakse. Kui tegemist on eluruumidega, siis ei saa kasutuses olnud eluruumi müüki vabatahtlikult käibemaksuga maksustada. Küll aga tuleb sundkorras käibemaksuga maksustada oluliselt parendatud korterid. Korter on oluliselt parendatud, kui parendustega seotud kulutused ületavad 10% soetusmaksumusest. Näiteks kui korter osteti saja tuhande euro eest, siis 110 000 eest tehtud parenduste tagajärjel on korter jälle uus ja tuleb sundkorras käibemaksuga maksustada. Kui parendused jäävad alla selle, tuleb kasutatud eluruume müüa maksuvabalt ja sisendkäibemaksu maha arvata ei ole lubatud.

Kokkuvõttes sõltub korterite sisendkäibemaksu mahaarvamine sellest, kuidas korterit edaspidi kasutatakse.

Tegin Leedu firmale (kel on olemas ka VAT number) arve valguskasti remonditeenuse eest. Valguskast asub Eestis. Lisasin arvele 20% käibemaksu. Nüüd nõuab Leedu firma arvet käibemaksuta. Millise käibemaksuga maksustatakse antud teenus?

Küsimusele vastab Deloitte Advisory juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling:

Valguskasti remont ei ole asukohaga seotud käive ja selle tõttu võib Leedu firma valida, millise riigi käibemaksunumbrit ta kasutab. Kui ta soovib, et teenuse osutaja väljastaks arve Leedu numbrile ja see teenus maksustatakse Leedus, siis selline õigus tal on. Võib väljastada küll 0% arve.

MTÜ korjas eraisikutelt annetusi ja ostis nende eest koolile teleskoobi. Kuidas toimub maksustamine? Kas see on annetus ja läheb TSD-le?

Küsimusele vastab Deloitte Advisory juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling:

Saadud kingitused ja annetused tuleb TSD INF 4 deklareerida siis, kui tegemist on tulumaksusoodustusega isikute registrisse kantud MTÜga. Kui MTÜ selles nimekirjas ei ole, siis ei pea deklareerima.

Olen haiguslehel kuni 16.11.2018 ja minu korraline puhkus peaks algama 12.11.2018. Tööandja nõuab avaldust puhkuse edasi lükkamiseks, aga ma ei tea veel, kas haigusleht lõpetatakse 16.11.2018. Kuidas toimida?

Küsimusele vastab Kaire Saarep, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja.

Automaatselt ei katke ega lükku edasi ükski puhkus. Töölepingu seaduse (TLS) § 69 lg 6 kohaselt on töötajal õigus puhkus katkestada, edasi lükata või enneaegselt lõpetada ajutise töövõimetuse ehk haiguslehel viibimise tõttu. Seega tegemist on töötaja õigusega puhkus katkestada, edasi lükata või enneaegselt lõpetada ning seda ei pruugi toimuda, kui töötaja oma õigust ei kasuta.

TLS § 15 lg 2 p 10 kohaselt on töötajal kohustus teatada tööandjale esimesel võimalusel oma ajutisest töövõimetusest ja võimaluse korral selle eelduslikust kestusest. Seega töötajal ei ole kohustust teha tööandjale avaldust puhkuse edasi lükkamiseks, kui pole teada, millal haigusleht täpselt lõpeb. Küll aga on töötajal kohustus anda tööandjale teada, et ta viibib haiguslehel ja soovib planeeritud puhkust katkestada. Võimaluse korral annab töötaja teada ka eeldusliku haiguslehel olemise kestuse, näiteks, et viibib haiguslehel eelduslikult nädal või hoopis kaks kuud.

Töötajal on õigus nõuda kasutamata jäänud puhkuseosa vahetult pärast puhkuse kasutamist takistava asjaolu äralangemist ehk vahetult pärast haiguslehe lõppemist või poolte kokkuleppel muul ajal.

Seega eelkõige tuleb töötajal ja tööandjal omavahel suhelda ning jagada informatsiooni, mis puudutab töö planeerimist, nii palju kui võimalik. Seadus ei sätesta, kuidas pooled omavahel suhtlema peavad, kas tehakse avaldus ühele poolele (avalduse tegemist ega avalduse vormi seadus ei sätesta), saadetakse e-kiri või suheldakse telefoni teel. Oluline on, et üks pool ei jätaks teist infosulgu ning teine pool ei saa nõuda midagi, mida seadus ei kohusta.

Käibemaksukohustuslasest ettevõte alustas tootmishoone juurdeehitusega omatarbeks. Saime ehitajalt esimese arve koos tööde üleandmise aktiga. Ehitus on veel lõpetamata. Kas ma võin käibemaksu kohe tagasi küsida ja deklareerida real 5. ning kas peaks käibemaksu deklareerima ka real 5.2?

Küsimusele vastab Deloitte Advisory juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling:

Sisendkäibemaksu võib jah maha arvata ja kui see hoone läheb hiljem põhivarana arvele, siis tuleb see ka reale 5.2. panna.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad