Autor: Raamatupidaja.ee • 5. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Osalusoptsioonide maksustamine senisest paindlikum

Rahvusvahelise riskikapitaliettevõtte Index Ventures hinnangul pakub Eesti 18 Euroopa Liidu ja nelja väljaspool Euroopat asuva riigi arvestuses parimat tööandja optsiooni maksurežiimi.
Eesti pälvis osalusoptsioonide maksustamisel rahvusvahelise tunnustuse
Foto: scanpix

„Osalusoptsioonid on hea võimalus start-up’idel oma töötajaid motiveerida. Selle soodustamiseks muutis riigikogu 2018. aastast omakorda osalusoptsioonide maksustamise senisest paindlikumaks – meie süsteem on ühtaegu nii lihtne kui ka soodne kõigile, tekitamata erandeid,“ ütles rahandusminister Toomas Tõniste. „Rõõm on kuulda, et seda tunnustatakse ka rahvusvahelisel tasandil,“ lisas ta.

Eestile järgnesid uuringus Iisrael, Kanada ja Ühendkuningriik. Uuringu kohaselt soodustavad maksureeglid nii Eestis, Iisraelis kui ka Kanadas tugevalt start-up’ide optsiooniprogramme ning seda kõikides ettevõtte arengufaasides ja kõigi töötajate osas.

Lahenduse konkurentsivõimelisust hinnatakse selle järgi, et programmid oleks lihtsad ja minimaalsete kuludega ellu viidavad. Oluline on ka, et töötajate optsioonide maksustamine on edasi lükatud alusvara müügini ja maksumäär on maksimaalselt 25%.

Uuringus arvestati optsioonide käsitluse „sõbralikkuse“ arvutamisel kuut faktorit ja Eesti sai seal maksimumtulemuse. Uuringu kokkuvõttes tõdeti, et üle maailma on osalusoptsioonide regulatsioonid väga erinevad ja nii mõneski riigis on regulatsioon sarnane USA-ga. Euroopas on sellisteks riikideks Eesti, Ühendkuningriik, Prantsusmaa ja Portugal.

Lisaks mõtlevad oma regulatsioone start-up’ide jaoks soodsamaks teha ka Rootsi, Itaalia ja Iirimaa.

Uuringuga saab tutvuda SIIN.

Allikas: Rahandusministeerium

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700